Българската AMPECO привлече $13 млн. финансиране от BMW

IT компанията е разработила платформа за дистанционно управление на зарядни станции за електромобили, а инвестицията идва през фирмата за рисков капитал на баварците - BMW i Ventures

зарядни станции зарядно

BMW

BMW i7 xDrive60

BMW i Ventures, фонд за рисков капитал насочен към най-иновативните и високоефективни стартиращи компании в автомобилния сектор, е водещ инвеститор в софтуерната компания AMPECO, която предлага платформени решения за оператори на зарядни станции. В допълнение към финансирането Серия - A на обща стойност $13 млн., стартиращият бизнес разполага с допълнителни $3 млн. капитал от предишно начално финансиране. Средствата ще служат за увеличаване на капацитета на персонала в развойната дейност и продажбите и за ускоряване на разширяването в Северна Америка, както и в Германия, Великобритания и Франция.

AMPECO предлага на операторите на зарядни станции независимо от хардуера White-Label решение, което позволява лесно управление на инфраструктурата за зареждане. Софтуерът обхваща всички случаи на зареждане на електрически автомобили - обществено зареждане, както и зареждане за автопаркове или у дома. Cloud-базираната отворена платформа е насочена към нуждите на големи мрежови оператори за зареждане като енергийни, газови или петролни компании, които се нуждаят от създадено по мярка решение.

Софтуерът, разработен от AMPECO, може да бъде гъвкаво интегриран в съществуващи системи, прави възможно управлението на зарядни станции в голям мащаб, работи независимо от производителя и предлага на водачите на електрически автомобили оптимално изживяване при зареждане.

С решението на AMPECO операторите на мрежи от зарядни станции получават цялостна прозрачност относно своите бизнес дейности, включително пълен контрол върху взаимоотношенията с клиентите, партньорствата и потоците от плащания.

През последните четири години AMPECO се утвърди като основен играч на пазара. Компанията присъства на повече от 45 пазара в Европа и Северна Америка и нейните клиенти управляват над 51 000 точки за зареждане. Продажбите са се увеличили 4 пъти през 2022 г. в сравнение с предходната година, като за същият период екипът се е удвоил.

България AMPECO BMW Alpina B5 GT BMW i Ventures български компании IT компании