BMW ще лансира почти 40 нови и обновени модела в следващите 5 години

Фокусът ще са електромобилите, които отчетоха ръст от 40% през последното тримесечие, но колите с ДВГ все още съставляват 85% от общите продажби

BMW M5 Touring

, BMW

BMW M5 Touring

П рез следващата година марката ще се фокусира върху електрическите автомобили, но няма да се откаже от двигателите с вътрешно горене. Първото твърдение е заради това, че през 2025 г. ще бъде лансирана Neue Klasse, а второто – защото на ДВГ все още се падат около 85% от общите продажби.

По време на дилърска конференция, проведена в Лас Вегас, BMW обяви плановете си през следващите 5 години да представи почти 40 нови и обновени модела. На присъстващите са били показани концепции на бъдещите електрически модели на марката. Според представители на BMW, бъдещата гама EV ще се конкурира сериозно с лидерите в областта, включително Tesla.

Баварците подчертават, че бъдещото развитие на електрическия транспорт ще става постепенно, на база изискванията на пазара. В същото време BMW вече е продала милион електрически автомобили, а ръстът на популярността на BEV се е увеличил с 40% през първото тримесечие на тази година. Този резултат контрастира силно с общата тенденция на спад на търсене на електрически автомобили, включително с марката Tesla.

Тази тенденция се очаква да се засили още повече през 2025 г., когато чакаме дебюта на Neue Klasse. BMW изпреварва конкурентите в премиум сегмента при прехода им към EV, които съставляват грубо 15% от доставките на марката през 2023 г., като очакванията са тази да достигнат 20%.

Но, спокойно, BMW не възнамерява (и никога не е) да се отказва от двигателя с вътрешно горене в скоро време. Напротив, марката бе от първите, които заявиха ясно, че електромобилът не може да е единственото решение на всички въпроси на бъдещето. Преди няколко години това им навлече доста критики, сега се оказа, че тази позиция е правилната.

През следващите години марката ще пусне на пазара обновени „седмица”, X3 и X5. Освен това BMW ще продължи да разработва шест- и осемцилиндрови двигатели.

Източник на статията: autonews.com

BMW