BMW разширява гамата на Серия 5 с два плъг-ин хибрида

Те предлагат до 489 к.с. и 103 км пробег на ток

Пламен Георгиев,
BMW 530e

, BMW

BMW 530e

BMW разширява гамата на новата „петица”, обединявайки два нови двигателя с вътрешно горене и технологията eDrive (електромоторът е вграден в 8-степенната трансмисия Sport Steptronic). И двете версии ще бъдат лансирани през ноември, а поръчките в Германия вече са отворени.

Седанът BMW 530e е оборудван с 4-цилиндров бензинов агрегат, комбиниран с въпросната eDrive технология. Системната мощност е 299 к.с., а пробегът на ток достига до 103 км. Ще касае 550e xDrive, той разчита на редови „шестак”, като системната мощност скача до 489 „коня” и 700 Нм, но пробегът на ток пада до 90 км. За сметка на това пък ускорението до 100 км/ч е 4,3 секунди, максималната скорост при движение на ток е 140 км/ч.

За да се подобри балансът на автомобила и обема на багажника, литиево-йонната система, която при плъг-ин хибридите обикновено е под багажника, сега е позиционирана под пода на „петицата”. Тя е с нетен капацитет 19,4 kWh, зарежда се за 3,15 ч.

Новите BMW 530e Sedan и BMW 550e xDrive предлагат по-богато стандартно оборудване, включително специални 19-цолови джанти. Хибридните модели идват и с IconicSounds Electric, системата, която генерира акустичен звук, отговарящ на натиска на педала на газта, за да подобри усещането на водача по време на движение.

В допълнение към двата хибрида, по-рано тази година дебютира изцяло електрическият i5. Баварците тестват и новата М5, за която се говори, че ще използва хибридната система от XM, която обединява битурбо V8 с електромотор. В огромния SUV тази комбинация генерира 653 к.с. и 802 Нм.

BMW BMW Серия 5 BMW 5 Series плъг-ин хибриди