BMW няма да смалява двигателите на M моделите

Компанията ще запази големите агрегати до пълното електрифициране

Мартин Дешев,
BMW M3 Touring тест драйв

CarMarket.bg

BMW няма да последва стратегията на конкурентите си със смаляване на двигателите за спортните си модели. Вместо това тя ще запази настоящите редови „шестаци“ и V8 предложения докато не стане време за пълно електрифициране.

Това обяви шефът на BMW M Франк ван Мийл в интервю за CarExpert. „Не виждаме нещата така, защото искаме да имаме солиден основен двигател. За нас комбинирането на по-малки двигатели с по-големи батерии не е подходящи. Вместо това ние ще запазим двигателите и следващата стъпка ще е директно преминаване към изцяло електрическо задвижване и ще го направим както трябва“, казва ван Мийл.

„Аз съм роден и израснал в Нидерландия и имаме поговорка, която казва, че ако си в морето, никога не се ориентирай по светлините на другите кораби, а гледай звездите. Разбира се, гледаме какво прави конкуренцията, но това не променя стратегията ни за бъдещето. Тя е много ясна. Известни сме с нашия редови 6-цилиндров двигател, както и с нашите V8 модели. Ще ги запазим възможно най-дълго време, включително хибриди, а след това ще преминем към изцяло електрически“, допълва той.

Ван Мийл казва, BMW вече разработва такива технологии, но не са готови за пазара. „В някои сегменти сме готови, например i4 M50 е най-добре продаваният модел в цялата M гама в момента, но това не е състезателна кола“, казва ван Мийл.

„Ако погледнем M3 Touring или M3, те са летвата в момента за самите нас по отношение на следващото поколение. Ако то е електрическо, трябва да бъде по-добро от тях. Затова още не сме готови, но работим в тази посока“, коментира ван Мийл.

Той споделя, че BMW M в момента тества и пистови електрически модели с 4 електромотора. Те се разработват и за състезания, където изискванията са много по-високи и сложни.

Ван Мийл успокоява феновете, че електрическите М модели ще бъдат истински М-ки и ще запазят своя характер. Той отново напомня и нещо, което е казвал в други интервюта: При множество допитвания, около 95% от клиентите казват, че не се интересуват как се задвижва колата, а как се усеща.

коли автомобили BMW електрически автомобил спортни коли