Alpine пуска на пистата прототип с водороден ДВГ, който може да стане и за шосеен модел

При това доста по-скоро, отколкото очакваме

Мартин Дешев,
Alpine Alpenglow

, Alpinе

Движещата се версия на Alpenglow ще има малки промени спрямо статичния модел.

Alpine планира да представи водороден състезателен автомобил, който ще излезе на пистата още следващия месец, съобщава Autocar. Колата Alpenglow беше представена като статичен модел през 2022 г., като на 11-май ще я видим в движение за пръв път.

Това ще стане на пистата „Спа“ преди 6-часовото състезание по издръжливост. Alpine ще представи колата, която има за цел да предложи спортно поведение и ще бъде основата на „всички бъдещи технологии, развития и дизайни на коли на Alpine”.

Alpenglow ще използва водороден двигател с вътрешно горене, който според компанията ще „увеличи десетократно удоволствието от шофиране“. Засега той е по-скоро експеримент, като компанията иска да проучи възможностите пред технологията. Тя все още не е взела конкретно решение дали да го произвежда, но това определено е възможно и двигателят е замислен така, че да може да се използва и в шосейни автомобили.

Конфигурацията в Alpenglow е хибридна. Водородният двигател има и електрически помощник, но Alpine не съобщава повече подробности засега.

Компанията казва, че колата е с тегло около това на A110 – 1000-1200 кг. Използва много карбон, за да спести добавеното тегло от резервоарите за водород, които са два. Автомобилът ще зададе тон и за дизайна на бъдещите модели на Alpine, като в него ще има елементи, които ще се използват от някои следващи предложения.

Alpine водороден автомобил водород автомобили коли