Конкурент на Google Maps пуска още един практичен режим за навигация

Той ще предложи и още функции за професионални шофьори

Мартин Дешев,
Англия трафик шосе коли

iStock

П риложенията за навигация могат да са много практични, но и да създадат доста проблеми, ако сбъркат с маршрута. През годините е имало множество дискусии кой точно маршрут е най-бързият.

Логиката е, че това ще е най-краткият. Не винаги обаче е така, като има множество фактори, които може да повлияят на времето за път. Затова приложенията като Google Maps не винаги предлагат най-краткия маршрут, а най-ефективният. Той може да е физически по-дълъг, но пътищата и трафикът да са такива, че да се стигне по-бързо, отколкото по най-краткия.

Sygic, един от основните конкуренти на Google Maps и компания, която разработва навигация за професионални цели, има друг подход, съобщава AutoEvolution. Тя е решила да предложи нов, практичен режим на навигация – най-къса дистанция.

Менюто за избор на маршрут на Sygic предлага множество опции – най-бърз, само главни пътища, предимно второстепенни пътища и др. Сега се добавя и най-къса дистанция без значение времето за изминаване.

Ползата ще е най-вече за спешните екипи. Факторът трафик не е особено важен за тях, тъй като те имат специален режим на движение и могат да се придвижат по-бързо. Sygic казва, че спешни екипи вече използват софтуера и услугата, така че най-краткият път ще е идеално решение за тях.

Ъпдейтът включва и други подобрения, включително по-лесна смяна на екрана и увеличаване и намаляване на картата. Друга новост ще е въвеждане на размерите на превозното средство, което ще се използва от навигацията, за да подбира и пътища, по които то ще може да премине. Това ще е от полза и за шофьорите на камиони и други тежкотоварни превозни средства. Приложението ще напомня на шофьора да провери размерите и да ги потвърди преди всяко потегляне, което ще е от полза при смяна на товара, ремаркето и полуремаркето.

Всички новости, включително най-краткият път, вече са достъпни за всички потребители на Sygic. Така те ще могат да конфигурират най-подходящия маршрут за всяка ситуация, като просто трябва да обновят версията на приложението до най-новата.

софтуер тежкотоварни автомобили превозвач автомобили коли GPS тракер навигация