Как най-модерните коли стават жертва на стара детска играчка

Преработен Game Boy може да излъже системите за сигурност

електромобили

Hyundai

М одерните автомобили изобилстват от технологии, които ги правят още по-умни, адаптивни, сигурни на пътя. Оказва се обаче, че има и някои проблеми, включително такива, които на пръв поглед изглеждат доста странни.

Например някои от най-новите електрически автомобили стават жертви на крадци, но не заради сложна апаратура. Те биват превзети от обикновен, стар Game Boy, съобщава InsideEVs.

Game Boy е преносима конзола за видео игри, която беше много популярна през 90-те години. В действителност хакерите използват само корпуса на старата играчка, а вътре са сложили малко по-нов и модерен хардуер, който е достатъчен, за да излъжат колата-мишена, да я отключат и задвижат.

В устройството има радио предавател, хардуер и софтуер, които могат да емулират сигналите и поведението на традиционното дистанционно/ключ на колата. Крадецът трябва да докосне дръжката на колата, за да активира протокола на комуникация между нея и устройството, което се представя за ключ. Нужни са няколко секунди, за да може алгоритъмът да изчисли правилния код за конкретния автомобил.

Ако е нужно повече време, устройството може да е в джоба, а крадецът да остане близо до колата. Когато кодът е разгадан, джаджата вибрира и го запаметява. Колата пък може да бъде отключена и подкарана. Обикновено крадците откарват автомобила до друго място, където обезсилват GPS и проследяващите системи за сигурност.

Досега жертви на подобни атаки ставаха предимно някои по-стари модели на Kia и Hyundai. Новата версия на устройството обаче вече може да преодолява защитите и на Ioniq 5, EV6, Genesis GV60. Това са и първите EV-та, които се оказват под риск от мнимия Game Boy. Една от мерките за сигурност също се преодолява твърде лесно. Някои модели изискват въвеждане на VIN-а на автомобила, за да генерират уникалния виртуален ключ. Почти всички нови коли го имат изписан на предното стъкло, така че са нужни няколко секунди на крадеца да го въведе в устройството и да продължи.

Атаките бяха много разпространени в САЩ, но вече стават популярни и в Европа и други региони. Още преди около две години полската телевизия Polsat News е направила репортаж за възхода на този тип кражби в страната и открива, че създателите на устройството предлагат версии и за много от другите водещи производители, предимно японски и корейски марки, но и няколко европейски.

Днес крадците стават все по-изобретателни в скриването на хардуера. Освен в Game Boy конзоли, те го слагат в преносими Bluetooth колонки за смартфони, ключове, смартфони и т.н. Цените на устройствата са доста високи – между 16 000 и 30 000 долара в зависимост от модела и възможностите.

коли автомобили кражба на коли технологии