Със стойността на ренесансова творба: CLK GTR е поскъпнал двойно за три години

Mercedes Benz CLK GTR

, Mercedes-Benz

Mercedes-Benz CLK GTR

Н а търг в Пебъл Бийч, организиран от Gooding & Company, ще бъде продаден един от 25-те екземпляра на върховния уличен супер автомобил Mercedes-Benz CLK GTR (на снимките виждате неговата състезателна версия). Това ни дава повод да погледнем назад към края на 90-те години на миналия век, когато тези 25 бройки са направени, за да може Mercedes да хомологира състезателната версия за GT-надпреварите на FIA. Те са изключително близки по качества със състезателния модел CLK GTR, но са пригодени за движение по обществената пътна мрежа. През 2018 г. Sotheby’s продава същия екземпляр за $4 515 000, но сега предварителната му оценка е $8,5–10 млн., което значи, че за три години той е поскъпнал двойно.

Лансираният през 1997 г. шампионат FIA GT е отговор на нарастващия интерес на големите производители към надпреварите в клас Gran Turismo. Mercedes-Benz е една от тези компании. За създаването на състезателната машина са привлечени AMG и британската Lola Composites, като от момента на одобрение на проекта до създаването на първия прототип CLK GTR минават само 128 дни.

Mercedes-Benz

Британците създават шасито, като 6,0-литровият V12 (базиран на мотора M120) двигател на AMG е централно монтиран. В дебютния си сезон CLK GTR печели 6 победи от 11 старта, не оставяйки шансове нито на McLaren F1 GTR (BMW Motorsport и Gulf Team Davidoff), нито на Porsche GT1. Доминацията на Mercedes продължава две години, като в края на сезон 1998 останалите участници в клас GT1 се отказват от надпреварата.

Изискванията на FIA, за да бъде хомологиран CLK GTR за състезания в клас GT1, налагат производството на серия от 25 бройки улични автомобили. Тана на бял свят се появява CLK GTR Strassenversion.

Двувратката използва архитектурата на състезателния автомобил, но с нужните промени, за да може да се движи по пътищата. Двигателят V12 (M297) с работен обем 6,9 литра тук генерира 612 к.с. и 775 Нм въртящ момент, работещ съвместно със секвенциална трансмисия Xtrac. Окачването е с двойни напречни носачи, но с по-меки пружини и амортисьори.

Mercedes-Benz прави само 25 бройки от CLK GTR Strassenversion (без в сметката да влизат прототипите): 20 купата и пет роудстъра. На търга ще бъде изваден автомобил с номер на шасито WDB2973971Y000020, който е девети в серията. Той има на километража само 1442 км и е съхранен в напълно оригиналния си вид. Това трябва да помогне да се достигне предварителната оценка на Gooding & Company от $8,5 до 10 млн.

MINI Cooper JCW отвръща с голяма любов (тест-драйв)

Турският електрически SUV се приближава към серийното производство

Целта на Volkswagen е да изпревари Tesla: ето средствата за това

Източник на статията: Vesti.bg

студени досиета Mercedes-Benz CLK GTR Mercedes