SUV историята на успеха на Mercedes започва преди 25 години

Пламен Георгиев,
Mercedes Benz AAVision

, Mercedes-Benz

Mercedes-Benz AAVision

К онцепцията AAVision отваря нова глава на успеха в историята на Mercedes-Benz- Това става през януари 1996 г., когато концептуалния модел дебютира на Северноамериканското автомобилно изложение (NAIAS) в Детройт. Година по-късно, през май 1997 г., M-Class (W163) вкарва марката в SUV-сегмента. До момента от модела (който от 2015 г. се казва GLE) са продадени над 2 млн. автомобила, която превръща GLE в най-успешния SUV на Mercedes-Benz.

Mercedes-Benz

SUV-сегментът е доста по-различен от този на класическите всъдеходи, в който G-Class властва от 1979 г. В началото на 90-те години в Щутгарт осъзнават потенциала на автомобилите с повишена проходимост, но които са по-близо до пътническите автомобили. Основните аспекти на този тип возила са определени през 1993 г., а през 1996 г. дебютира и AAVision, който е много близо до серийния модел. Името на автомобила идва от “All Activity Vehicles” (AAVs).

Mercedes-Benz

През май 1997 г. на света е представен Mercedes M-Class (W163). За разлика от повечето други конкуренти, моделът е оборудван с независимо предно и задно окачване. Постоянното задвижване на четирите колела също се различава от конвенционалните системи: M-Class изоставя конвенционалните блокажи на диференциала, като залага на подобрена версия на Electronic Traction System (ETS). Ако колело започне да превърта, ETS прилага спирачно усилие върху това колела, докато бъде достигната определена предварително зададена разлика в скоростта. Това увеличава въртящия момент към колелата, които имат добро сцепления с пътя. А въпросният въртящ момент се генерира от новоразработен 3,2-литров V6 двигател.

Това са финалистите в конкурса „Автомобил на 2021 г. в Европа”

Това е 56-инчовото сензорно табло на Mercedes. Самообучава се

Тестваме атрактивния и различен VW Arteon Shooting Brake

Източник на статията: Vesti.bg

студени досиета Mercedes M-Class Mercedes AAVision Mercedes