Aston Martin чества 60-годишния юбилей на легендата DB5

Празненствата започват със специална фотосесия

Мартин Дешев,
aston martin db5

Aston Martin

П рез този месец Aston Martin отбелязва 60-годишния юбилей на един от най-известните автомобили в света – DB5. Празненствата започват със специална фотосесия на DB5 с най-новия модел към настоящия момент DB12.

От DB5 са направени по-малко от 900 броя. Колата дължи голяма част от славата си на поредицата на „Джеймс Бонд“, като е любимият автомобил на легендарния агент. Той обаче далеч не е единственият известен собственик на DB5. Сред неговите притежатели са и сър Пол Макартни, Джордж Харисън, Мик Джагър, Питър Селърс, Джей Кей, Ел Макферсън, Ралф Лорън и още много други звезди по света.

Aston Martin казва, че общо са произведени 887 DB5 салона, 123 кабриолета и 12 поръчкови модела Shooting Brake. Няма данни колко от тях все още са в движение.

Оригиналният DB5 е с 4-литров редови „шестак“ с 282 к.с. Максималната му скорост е над 250 км/ч., като по времето си е най-бързият 4-месетен GT автомобил в света. В комбинация с красивия си дизайн и доброто си поведение на пътя, DB5 се превръща в легенда, която остава един от най-харесваните и скъпи  ретроавтомобили и до днес.

ретро автомобили автомобили коли Aston Martin