Skoda направи интериор от захарно цвекло

Пламен Георгиев,
Skoda захарно цвекло

Skoda

Р аботейки в тясно сътрудничество с Техническия университет в Либерец, департаментът за Техническо развитие на Skoda разработи екологичен материал от захарно цвекло, който ще бъде патентован. Skoda Auto работи и по друг материал, създаден на база на тръстиковото растение мискантус (близък роднина на захарната тръстика). И двата материала може да се използват в интериорите на бъдещите модели на марката, например за облицовка на вратите и декорация на арматурното табло. Широкото приложение на материалите Skoda демонстрира чрез този специално създаден интериор на Octavia, който виждате на снимката. Да се надяваме, че поне сега еколозите ще кажат поне едно „браво”, па макар и със свити уста.

Skoda вече е подала документи за патентоване на единия материал, който е идеално пригоден за използване в интериора на автомобилите. Чешкият производител използва специален процес за оцветяване на пулпа от захарно цвекло, за да създаде дизайнерски акценти в интериора.

Skoda е разработила и друг екоцелесъобразен натурален продукт от тръстиковото растение мискантус. Влакната могат да се обработват и използват например за облицовката на вратите. Органичните остатъци от производството са отлични екологични сурови материали, тъй като могат да бъдат преработени допълнително, без да са необходими допълнителни ресурси. Това намалява изискванията за индустриално произведени суровини.

Компанията обръща сериозно внимание на суровините от въобновяеми източници. Затова от моделна година 2022 всички модели с дизелови двигатели на Skoda ще могат да използват горивото HVO (Hydrotreated Vegetable Oil). Чист HVO вече се предлага в Швеция и Финландия и то се добива от различни възобновяеми източници. Използването на този тип гориво може да намали нетните емисии на парникови газове с до 90%.

Внимание: руски производител на зенитни ракети ще прави хибрид на водород и ток

Екоактивисти съдят BMW и Daimler за недостатъчни действия за опазване на околната среда

Dacia Duster продължава да надгражда (тест драйв)

Източник на статията: Vesti.bg

екологични материали любопитно автомобили захарно цвекло Skoda