С колко пораснаха размерите на автомобилите през последните 20 години

Аналитици изчислиха какво е габаритното нарастване на автомобилите в Европа и САЩ от 2003 г. до днес

Пламен Георгиев,
BMW XM тест драйв

, CarMarket.bg

BMW XM

Т енденцията за постоянно нарастване на размерите не е тайна за никого. Тя е отговор на нуждата от повече комфорт, удобство и безопасност. Но не всички харесват тази тенденция, а някои дори вярват, че автомобилите в наши дни са достигнали критичния си максимум по размер. На места това дори се превръща в проблем.

В крайна сметка в Европа автомобилите се появиха по-късно от градовете с тяхната инфраструктура и пътища. Това означава, че размерите на превозните средства са важен аспект, когато става въпрос за шофиране по тесни улици или намиране на свободно място за паркиране в центъра на града.

Тук е моментът да напомним, че преди седмица парижани гласуваха на референдум и увеличиха платеното паркиране на час в центъра на града до 18 евро, 12 евро е извън него. Увеличението на тарифите важи за конвенционални автомобили с тегло над 1600 кг и електрически автомобили с тегло над 2000 кг.

За да оценят мащаба на бедствието, свързано с нарастването на размера на автомобилите, анализаторите на JATO Dynamics сравниха средните размери на леките автомобили и обобщиха как са се променили през последните 20 години.

В САЩ

Американците обичат всичко голямо и автомобилите не са изключение. Отчасти това е причината пикапът Ford F-Series да държи лидерството по продажбите в Щатите от десетилетия. Има широки пътища и големи паркинги. В резултат на това собствениците на огромни SUV не изпитват никакви затруднения при движението с автомобила и съхранението му.

Според JATO Dynamics средната дължина на пътнически автомобил в САЩ през 2003 г. е била 4992 мм, което е приблизително сравнимо с дължината на седана Mercedes-Benz E-Class. Средната ширина на автомобила тогава е 1864 мм.

Десет години по-късно, през 2013 г., средната дължина на лек автомобил в САЩ се увеличава с почти 17 см, а ширината с 6 см, като вече параметрите са съответно 5158 мм и 1927 мм. Още едно десетилетие по-късно, през 2023 г., една кола в Щатите се е удължила средно с 8,5 см и е станала по-широка с малки 3 см, съответно до 5243 мм и 1958 мм.

В Европа

За разлика от американците, европейците традиционно предпочитат компактните автомобили. Малките градове от Стария свят с тесни улици могат да бъдат истински проблем за собствениците на големи SUV и пикапи, въпреки че на тях се падан над 50% от продажбите.

През 2003 г., няколко години преди бума на кросоувърите, средната дължина на лек автомобил в Европа е 4313 мм, а средната ширина е 1737 мм, което е сравнимо с последния Volkswagen Golf.

Десет години по-късно европейските автомобили са пораснали средно с 10,5 см на дължина и с почти 6 см на ширина - съответно до 4418 мм и 1796 мм. Още 10 години по-късно - през 2023 г. - средната дължина на европейски автомобил се е увеличила с почти 12 см, до 4536 мм, а ширината с 48 мм, до 1844 мм.

дължина SUV размери