В Париж полудяха, 18 евро на час паркинг за коли над 1,6 тона тегло

И това не е решение на кметството, взето е след референдум, резултатът от който е, че парижани буквално искат да накарат хората да слязат от колите

Пламен Георгиев,
Париж

iStock

В чера в Париж се проведе референдум, на който парижани бяха попитани дали искат да се увеличат таксите за паркиране на големи автомобили в града. Желанието на френската столица е да се освободи място за велосипедите и пешеходците.

Общо 54,5% от парижани са гласували ЗА мярката, докато 45,5% са били ПРОТИВ.

Референдумът, провел се по-малко от година, след като жителите гласуваха за забрана на е-скутелите, цели да утрои таксата за паркиране на коли над 1,6 тона тегло на 18 евро на час! Желанието е по този начин да се обезкуражат собствениците на „големите, замърсяващи коли”.

Тук ще напомним, че цяла Франция е взела на мушка големите и тежки коли. През януари писахме, че в страната ще се въведе еднократна наказателна такса при регистрация на автомобил, която ще се плаща на база теглото на колата. Колкото по-голямо е то, толкова по-голяма ще е и наказателната такса.

Ако собствениците на електромобили се подсмихват ехидно в момента, нека дадем и следното уточнение за тях: тази такса за паркиране ще важи и за е-колите с тегло 2 или повече тона.

Под управлението на кмета Ан Хидалго, улиците на Париж се трансформират непрекъснато. От 2020 г. досега са добавени 84 км велоалеи, като използването на велосипеди е скочило със 71% между края на локдауна и 2023 г., казват данните на кметството.

Решението е крайно неблагоприятно за шофьорите в Париж, където, подобно на всички други части на света, SUV-моделите са особено популярни.

Източник на статията: autonews.com

Париж Франция паркиране SUV