Предозиране: не си ваксиниран срещу Covid, плащаш по-висока застраховка

Проучване стига до извода, че решението да не се ваксинираш е знак за друго рисковано поведение, включително зад волана

Пламен Георгиев,
катастрофа

iStock

Т ези, които са избрали да не се ваксинират срещу COVID-19, може да се наложи да платят по-висока застраховка, когато стане време за подновяване. Това се дължи на ново проучване, което установява, че неваксинираните водачи е над 70% по-вероятно да участват в тежка катастрофа спрямо средностатистическия шофьор! Значи ли това, че ваксинираните притежават някакви 5G суперсили? Не било това, казват аналитиците, причината се крие във факта, че неваксинираните често пристъпвали до рисково поведение.

Проучването, публикувано в The American Journal of Medicine (прилагаме линк, за да не си помисли някой, че си измисляме), е изследвало докладите за ПТП и ваксинационния статус на над 11 млн. водачи в Онтарио, Канада от 2021 г. насам. По време на изследвания период, хоспитализирани били 6682 човека след тежки катастрофи; от тях 75% не били ваксинирани.

Оценен спрямо други познати състояния, рискът (72%) от участие в тежко ПТП е подобен на този при симптоми като сънна апнея, по-малък от този при употреба на алкохол, по-голям от този, свързан с диабет.

В проучването се уточнява, че тези изводи не означават, че липсата на ваксинация води до увеличаване на склонността за безрасъдни действия зад волана, които причиняват тежки ПТП. Не, данните просто показват, че тези хора по-скоро са от типа, който така или иначе е по-вероятно да участва в катастрофа.

Затова застрахователната компания може да прояви интерес от ваксинационния статус на канадците, особено ако те имат история с органите за движение по пътищата под формата на фишове, актове, отнети точки и др.

Covid-19 Ковид-19 застрахователи застраховки любопитно автомобили катастрофи