Колективен иск срещу Tesla за измама: рекламиран по-висок пробег от реалния

Собственици твърдят, че Tesla е измамила, нарушила е закони за защита на конкуренцията, дори е нарушила гаранцията

Пламен Георгиев,
Tesla Model X

, iStock

Tesla Model X

М иналата седмица ви съобщихме за поредната измама от Tesla. Става въпрос за таен екип, чиято единствена цел е била да предотвратява идването на клиенти в сервиза, оплакващи се от нисък пробег на своите електромибили. Екипът е създаден миналото лято в Лас Вегас, а името му е Diversion Team.

Създаването на екипа е заради многото жалби и задръстване на сервизите на марката, причината: очакван много по-висок пробег от реалния, базирайки се на рекламираните от компанията параметри.

Реакцията не закъсня. След като научават за вълната от оплаквания, свързани с по-ниския от рекламирания пробег, в Калифорния е заведен колективен иск срещу Tesla. Той обвинява компанията в измама, нечестна конкуренция и нарушаване на гаранциите на автомобилите.

Така нареченият Diversion Team е успявал да отклони по около 2000 жалби на клиенти седмично за нисък пробег на електромобиите Tesla. Тази новина определено не се е понравила на част от клиентите на компанията, които на 2 август са завели колективен иск срещу Tesla.

Обвиненията се свързани със заблуждаваща реклама на потенциалния пробег на електромобилите на марката.

Carscoops е разгледал по-обстойно заведения иск, за да разбере от какво точно са недоволни клиентите. Трима собственици, Джеймс Портър, Брайън Перес и Дро Езраели Естепанян, са упоменати в иска.

Според Портър, едно пътуване, което е с дължина 148 км, намалява оценката за очакван пробег с около 293 км. Той си записва час в сервиз, опасявайки се, че нещо не е наред с автомобила му. Сервизен техник се обажда и отменя срещата.

Според делото техникът му е казал, че оценката на пробега се основава на това дали батерията е напълно заредена и не взема предвид изтощаването, което идва от променливи като работа на климатика, трафика, вятъра и др. Перес и Естепанян имат подобни истории. Изглежда, че те далеч не са единствени сега Tesla ще се изправи срещу тях в съда.

Твърденията за измама и нелоялна конкуренция се отнасят пряко до това, което делото нарича претенции за преувеличен пробег. Претенциите за гаранцията произтичат от това, че без реална проверка на тези батерии, Tesla може да пропусне някои сериозни проблеми. По-конкретно, в него се казва, че „поведението на Tesla, осъществено чрез Diversion Team, опетнява и нарушава гаранциите.“

Tesla иск дело съдебно дело колективен иск обвинения измама