Колко щяхте да сте богати, ако преди 12 години бяхте купите акции на Tesla

Анализ разкрива колко пъти се е увеличила инвестиция от $10 000 след първото излизане на компанията на борсата?

Пламен Георгиев,
Tesla Berlin Илон Мъск

Getty images

П ътуването във времето вероятно е мечта на мнозина, защото това би ги направило супер богати. Ние няма да се качим в летящия DeLorean, а просто ще се върнем назад до 2010 г., когато Tesla излиза за пръв път на борсата (т. нар. IPO или първоначално публично предлагане). Ново проучване на The Motley Fool показва, че проницателните тогава сега се къпят в пари.

Най-големият днес производител на електрически автомобили стартира своето IPO на 29 юни 2010 г., когато около 13,3 милиона акции се продават по $17 всяка (над очакваната цена от $14-16). Цената на акциите на Tesla се увеличи многократно през последните 12 години. Тук трябва да се каже, че на 31 август 2022 г. има разделяне 5 за 1, последвано от нова разделяне 3 за 1 на 25 август 2022 г.

Отчитайки тези два борсови процеса, IPO цената на Tesla е била приблизително $1,13 на акция. В края на миналата седмица цената на акциите е около $300.

Ако инвеститор е вложил $10 000 в първоначалното на IPO на Tesla, това би се равнявало на 588 акции. Отчитайки разделянето на акциите на Tesla, този инвеститор днес би притежавал 8820 акции. С други думи, инвестиция от 10 000 долара в Tesla през 2010 г. сега би струвала зашеметяващите $2 643 000. Това е над 26 000% увеличение на стойността за малко повече от 12 години.

Въпреки че мнозина все още очакват наследените производители да настигнат Tesla (най-силно тези амбиции заявява Volkswagen), много анализатори от „Уолстрийт” смятат, че Tesla няма да отстъпи първото място.

Не всичко обаче е розово при Tesla и нейната пазарна оценка от $939 млрд. Като за начало акциите се търгуват на 56 пъти над прогнозираната печалба на акция, докато повечето автомобилни производители търгуват с едноцифрени съотношения цена/печалба. Подобно на някои компании, повечето от приходите на Tesla идват от автомобилния бизнес. В допълнение, печалби на стойност около $2 млрд. идват от продажбата на кредити за възобновяема енергия, което напомпва изкуствено възприятията за печалбата на компанията. The Motley Fool добавя, че тенденцията Илон Мъск да пропуска обещаните крайни срокове също е „голям проблем“.

Tesla IPO борса печалба любопитно автомобили