40% от продажбите на нови коли в Китай през 2030 г. трябва да са електрически

Пламен Георгиев,
defaultimg

netinfo

К итайското правителство иска да направи пътищата в страната по-безопасни и чисти в близко бъдеще. Нов доклад на Министерството на индустрията и информационните технологии очертава пътната карта за извършване на основни промени в тази насока през следващите 15 години. Този план предвижда към 2025 г. до 20% от автомобилите да са автономни, а 10 години по-късно цели 40% от общите продажби на нови автомобили в страната трябва да са електрически.

Според Bloomberg, усилията в разработване на автономни автомобили ще ускори масовото лансиране на иновативни технологии. Например, системата автоматично спиране в аварийна ситуация ще бъде вградена в половината от новите автомобили, продавани в страната през 2020 г. Освен това, Китай иска 10% от автомобилите през 2030 г. да разполагат със способността да се управляват без никаква човешка намеса.

В момента Китай не позволява извършване на тестове на автономни автомобили на територията на страната, но се работи усилено по регулациите, които да направят това възможно.

Китай използва доста общия термин „автомобили с нов източник на енергия“, с които се описват plug-in хибриди, електромобили и модели с горивни клетки. Според China Daily, цитираният от Министерството на индустрията и информационните технологии доклад значи, че от около 330 000 доставки през 2015 г., 15 години по-късно, през 2030 г., продажбите на такива автомобили трябва да достигнат 15,2 млн. Местните автомобилопроизводители ще се концентрират върху замяна на малките автомобили с електромобили, а големите модели с PHEV задвижващи трактове. Предвижда се и държавна субсидии за клиентите, които решат да изберат подобно зелено решение.

Още преди публикуването на тази доклад стана ясно, че компаниите подготвят супер автини електрически модели за Китай. Такъв трябва да е моделът за под $8000 на Renault-Nissan. По подобна програма работи и Volkswagen, който е обединил усилия с Anhui Jianghuai Automobile.

Подобно на САЩ, Китай също разработва национална мрежа от зарядни станции. Планът поставя цел от 5 млн. такива станции до 2020 г., 20 млн. до 2025 г., а към 2030 г. броят им трябва да е 80 млн. В момента зарядните станции в Китай са 57 000.

Четете още:

Торба изненади от обновения Ford Kuga (тест драйв)

“7 през 17” значи седем нови модела от Opel през 2017 г.

Има ли кой да спре Mercedes: рекордни продажби и през октомври

Източник на статията: Vesti.bg

електрически коли Китай любопитно автомобили китайски автомобили електромобили