Китайската Lynk & Co ще променя облика на автомобилния пазар

Пламен Георгиев,
defaultimg

netinfo

П реди дни в Гьотеборг се състоя премиерата на новата китайска марка Lynk & Co, създадена от китайския концерн Geely. Мястото за премиерата е колкото интересно, толкова и логично. Geely е собственик на Volvo, а новият модел, концептуален на този етап, наречен просто „01“, е изграден на платформата СМА. На същата платформа ще е построен брат му Volvo XC40. Китайците възнамеряват да пуснат автомобила в серийно производство в края на 2017 г., а на пазарите в Европа и САЩ трябва да се появи до средата на 2018 г. Той ще бъде задвижван от 1,5-литров, 3-цилиндров двигател и 2,0-литрова „четворка“. Трансмисиите ще са 6-степенна механична и 6-степенна автоматична с двоен съединител.

Но да се върнем към този концептуален модел, който дава много силна заявка. Lynk & Co го определя като „най-свързаният автомобил към днешна дата“. Още нещо интересно: „той е способен да се развива в ръцете на своите собственици.“ От поясненията става ясно, че моделът 01 се свързва с Мрежата чрез собствена облачна услуга.

 Екстериорът е "бъбрив", с повече детайли от необходимото, но общата линия на модела е много спортна и модерна.

Екстериорът е "бъбрив", с повече детайли от необходимото, но общата линия на модела е много спортна и модерна.

Как ще променят бранша? „Нула едно“ няма да се продава по традиционния в момента начин – в шоурум. Продажбите му ще се извършват през Интернет. Нещо повече, той ще се обслужва (как точно не е ясно) също по Интернет, като ще може да се отдава и под наем. Звучи малко налудничаво в момента, но анализаторите на бранша казват, че той върви именно в тази посока. Младите хора не само не искат да купуват нови автомобили, но и не искат да губят време с подобно начинание. Младото поколение се обръща към каршеринга, като тази услуга също ще бъде развита за модела.

 Таблетът е с размер 10 инча. Ще има няколко нива на оборудване, без възможност за персонализация, за да се улесни процесът на покупка.

Таблетът е с размер 10 инча. Ще има няколко нива на оборудване, без възможност за персонализация, за да се улесни процесът на покупка.

Програмното обезпечение е разработено от Microsoft, Ericsson и Alibaba. API интерфейс ще позволява машината „да обогатява опита си“, а собствениците да конфигурират мултимедийните възможности по свой вкус.

Вицепрезидентът на Ален Висер, работещ преди това за Volvo, обобщава целите на Lync & Co така: „Ние искаме да обогатим и опростим притежанието на автомобила, да преразгледаме процеса на покупка, употребата му, техническото обслужване, връзката с производителя и т.н.“.

След кросоувъра ще последват модели 02 и 03, които се смята, че ще са хечбек и седан. Липсата на инфраструктура от търговски обекти за продажба трябва да намали цената на автомобила с цели 25% спрямо конкурентите му. Ако всичко тръгне по план, компанията има за цел да продава по 100 000 автомобила годишно.

Четете още:

Три поредни години Dacia оглавява българския автомобилен пазар

Opel Kadett празнува 80-годишен юбилей

Новият автопилот на Tesla е като Биг Брадър: безброй камери и сензори

Източник на статията: Vesti.bg

Geely китайско автостроене любопитно автомобили Lync и Co 01 Lync и Co