Треска за литий: Калифорния разполага с огромно находище

Пламен Георгиев,
батерии

Volvo

Volvo XC40 Recharge

З латната треска в Калифорния започва през 1848 г., когато Джеймс Уилсън Маршал открива буца злато в реката до Колома. Само година по-късно населението на Калифорния нараства със 100 000 човека. Днес светът се тресе от треска за литий и изглежда, че Калифорния отново е в сърцето на нова треска, която може да видоизмени автомобилната индустрия в САЩ. Този път ценното съкровище не е открито в река, а в токсичното Салтън Сий, под повърхността на което са открити огромни залежи на литий, съобщава Auto News. Езерото с площ от 343 квадратни мили се е образувало след наводнение в долината на река Колорадо през 1905 г. Според Министерството на енергетиката на САЩ, залежите на литий са такива, че това находище може да дава по 600 000 тона литий годишно, което е повече от необходимото на САЩ в момента.

Сърбия ще строи гигазавод за LFP батерии

„Това е страхотна възможност за гения на Калифорния да бъде разгърнат и използван за решаване на много важния проблем с електрификацията на всичко“, заявява Дани Кенеди, главен експерт на организацията с нестопанска цел New Energy Nexus. „Ако Джо Байдън иска да произвежда батерии в Америка за електрификацията на нашите автомобилни паркове, това е единственият шанс за постигане на големи мащаби.”

Властите знаят за литиевото находище от доста време, но според главния изпълнителен директор на Controlled Thermal Resources, Род Колуел, досега не е било икономически изгодно ценното „злато” да се извлича.

Европа иска да оглави световния пазар на батерии

Литият в Салтън Сий е по-лесен за извличане от традиционното минно добиване. Единадесет геотермални електроцентрали вече работят в района и извличат лития от земята, генерирайки пара чрез извличане на солена вода. В момента се изгражда ново съоръжение, което ще комбинира геотермална електроцентрала и отделно съоръжение за добив на литий. Controlled Thermal Resources твърди, че може да извлича 300 000 тона литий годишно, след като обектът започне да функционира на пълни обороти.

„Какво е световното производство сега? Може би 380 000 или 400 000 тона. Това е всичко", разкри Колуел. „Просто трябва да правим малки стъпки с по 20 000 тона, 20 000 тона, 20 000 тона. След това само трябва да усъвършенстваме процеса, да направим повече кладенци и да продължим.”

General Motors инвестира в Controlled Thermal Resources и си сътрудничи със стартъпа, за да си осигури литий от Калифорния. Компанията обещава, че от началото на 2024 г. ще произвежда литий за батерии. Повечето литий, използван днес в автомобилната индустрия, идва от Австралия, Китай, Боливия, Чили и Аржентина.

Първият електромобил на Volvo е вече у нас

Най-евтиният 7-местен автомобил стартира от 28 000 лв.

Най-най-най електромобилът ще е с 6 колела и цена над $3 млн.

Източник на статията: Vesti.bg

литий треска за литий електромобили Калифорния