Това е финалният дизайн на руския електромобил Atom

Ще се произвежда в завода на „Москвич“, частите ще са от Китай, Индия, Турция и Югоизточна Азия

Atom руски автомобили

Atom

Р уските автомобилни журналисти са във възторг, най-после бе разкрит финалният дизайн на електрическия хечбек на стартъпа Atom. Производството му ще започне следващата година в столичния завод „Москвич“, като предварителните оценки са, че ще струва между 2,5 и 3,5 млн. рубли (50 000 – 70 000 лева).

Предварителните поръчки за Atom бяха пуснати още през август миналата година, като за два месеца бяха получени 36 000 заявки. За да бъде направена такава, трябваше да бъде внесен депозит от 7000 рубли (140 лв.). Срещу тази сума потенциалните купувачи получиха достъп до специална секция на сайта на компанията, в която можеха да получават актуална информация за процеса на разработка и подготовката за производство. През октомври поръчките бяха спрени.

Плановете са производството да започне през 2025 г. Автомобилът ще се ползва за такси, каршеринг и куриерски услуги.

Atom ще разчита на батерия с капацитет 77 kWh, с която ще може да минава до 500 км, а ускорението до 100 км/ч ще отнема около 7 секунди. Дължината му е 3,99 м, широк е 1,78 м и е висок 1,6 метра.

Atom

Частите за производството му ще Идват от Китай, Индия, Турция и Югоизточна Азия, като за доставките им ще отговаря Fesco.

Мащабируемата платформа за електромобила с високоволтовата система и блока за управление на електрониката са били създадени от нулата. Силата установка и батерията ще са руски. Електромоторът ще е с 204 к.с.

Atom руски автомобили