Peugeot E-3008 отваря нова страница в историята на марката

Колата е първата, която използва новата архитектура STLA Medium на Stellantis

Мартин Дешев,
Peugeot E 3008

Peugeot

С лед като преди няколко дни ни „подгря“ с малко снимки, сега Peugeot разкри и останалите подробности за новия електрически SUV E-3008. Това е много важен модел не само за френската марка, но и за концерна Stellantis, от който тя е част.

E-3008 е първият модел с новата платформа STLA Medium, която ще бъде част и от други автомобили на брандовете на Stellantis. Новият модел ще предлага множество подобрения във всички аспекти на електрическите автомобили.

Peugeot

Колата е насочена към хората, които ще пътуват. Тя ще предлага пробег до 700 км. с едно зареждане и 30 минути зареждане. Освен това залага на комфорт, множество услуги и технологии, в комбинация с удоволствие от шофирането и мощност.

E-3008 ще се произвежда във Франция и ще е на пазара от февруари 2024 г. Ще има две основни нива на оборудване – Allure и GT, като към тях ще има 3 допълнителни пакета с опции и избор от 3 електромотора – 210 к.с. (525км пробег), 230 к.с. с удължен пробег (700км) и двумоторен 320 к.с. със задвижване на 4-те колела (525 км пробег). За някои пазари ще се предлагат и хибридни модификации.

Е-3008 има „фастбек“ дизайн с дължина 4.54м, височина 1.64м и ширина 1.89м. Това го прави един от най-компактните модели в С-сегмента, но това не означава, че вътре е тясно.

Peugeot

Моделът въвежда нов дизайн за предницата, който е по-дързък и насочва фокуса към емблемата на Peugeot. Дизайнът е с нови светлини, които са още по-компактни и елегантни. Всички модификации идват с LED фарове с новата Pixel LED технология, която автоматично адаптира светлината според условията на пътя.

Обърнато е внимание и на най-малките детайли. Например дори уплътненията на страничните прозорци са „скрити“ във вратите и дават още по-изчистен вид. Махнати са всички хромирани елементи, а декоративните елементи са с по-малък брой за максимална елегантност.

Дори и джантите, които са 19- или 20-цолови са с нов технически и геометричен дизайн. Те не само изглеждат добре, но и помагат за аеродинамиката.

Peugeot

Интериорът е просторен, с по-качествени материали, 21-инчов панорамен дисплей с новата версия PEUGEOT Panoramic i-Cockpit, амбиентно LED осветление с 8 персонализирани цвята, алуминиеви елементи, премиум текстил и още много детайли.

Новият i-Cockpit дисплей комбинира в себе си и хедъп дисплея, като предлага множество опции за персонализация. Дисплеят е леко извит, за да е по-удобен за шофьора, като може да се управлява и от компактния нов волан. Той идва с изцяло нови бутони за управление, които са съобразени с ергономията и удобството. Те например ще разпознават допира на пръста, но ще приемат команда само при натиск, за да няма случайно активиране на функции при маневриране.

E-3008 има и нови, по-комфортни предни седалки с награда от AGR за ергономия. При GT версията те са с вентилация и масаж. За пръв път предлагат и допълнителна опция за активни странични подпори, които да се надуват или спускат, за да се нагодят според тялото. Колата има и система за постоянен мониторинг на качеството на въздуха в кабината и автоматичното му пречистване при необходимост.

Peugeot

Практичността пък е осигурена от 17 места за малки предмети с обща вместимост 34 литра. Освен това под щората на багажника има 520 литра място за багаж. Благодарение на STLA Medium, тези данни не се променят, независимо от версията на батерията и електромоторите.

Peugeot ще дава 8 години гаранция на батерията или 160 000 км. при 70% от капацитета си. Ще поддържа зареждане до 160kW, както и стандартните 11kW и 22kW.

Peugeot SUV електрически автомобил автомобили коли