Opel прави суббранд за спортни електрифицирани коли

Марката връща в играта GSe, но буквата E вече ще има друго значение

,
Opel GSe

, Opel

Opel Manta GSe ElektroMOD concept

Т ова е интересно и може би не много неочаквано - Opel връща абревиетурата GSe, добре позната на феновете на марката и хората, познаващи автомобилната история.

Някога това означаваше Grand Sport Einspritzung (Grand Sport Injection) и грееше на легенди като Commodore GS/E и Monza GSE. Коли със спортно предназначение (долу).

Opel

Сега буквата е ще отговаря за друго и ще означава electric. Grand Sport Electric. Това казва изпълнителният директор на бранда Флориан Хютел в официалното съобщение. Оформя се цял суббранд, който застава високо в гамата.

Opel

Автомобилите с добавката GSe ще са различни и на външен вид, със спортни пакети и с повече потентност от силовите агрегати. Отново - голямата разлика е, че ще са електрифицирани.

Това ще стане факт от 2024 г. А от 2028 г., поне такива са плановете, Opel планира да предлага само коли с нулеви въглеродни емисии.

А не е неочаквано, защото още през миналата година видяхме концепцията Manta GSe ElektroMOD. Тя беше с ретро дизайн, но авангардни технологии.

Manta ще се завърне през 2025 г., а преди месеци видяхме и първата скица на бъдещия модел - кросоувър, различен от концепцията.

GSe идва и във време, в което бе потвъдено, че от сцената слиза Insignia. А заедно с нея казваме сбогом и на означения като GSi и OPC.

Opel

Opel GSe Opel Manta Opel