“Националната спортна кола” на Китай струва едва $42 хиляди

Тя е електрическа, твърди се, че тежи 1300 кг, а максималната й мощност е 429 к.с.

Валентин Маринов,
Small Sports Car SC 01

, Small Sports Car

SSC SC-01

К итайският стартъп Small Sports Car (SSC) показа електрически двуместен спортен автомобил - SC-01, който ще излезе на пазара догодина по това време.

Любопитна е цената му - малко под 42 хиляди долара. Може би поради тази причина SSC го определя като “Националната спортна кола” на Поднебесната империя, добавайки, че предоставя "чисто удоволствие от шофирането".

Малкото и елегантно купе е първият автомобил на компанията. Засега не се обявява дали ще бъде продаван в Европа и Северна Америка.

Small Sports Car

SSC не казва много за творението ни, но според местния новинарски сайт Sohu, той е 4085 мм дълъг, 1820 мм широк и 1162 мм висок, като тежи 1300 кг.

Разполага с монтирана отзад батерия, разположена зад мястото на шофьора, с два електрически мотора - отпред и отзад. Максималната мощност е общо 429 к.с., а от място до 100 км/ч набира за 3,9 секунди.

Това е неофициално засега.

Small Sports Car

А официално SSC казва, че монтираната в средата батерия помага за разпределението на теглото и позиционира човека зад волана по-близо до земята, като същевременно подобрява аеродинамиката на возилото.

Твърди се за пробег от 500 км по NEDC, няма данни за WLTP. Шасито е от тръбна рама.

Small Sports Car

Фирмата не показва снимки от интериора, но посочва, че е “минималистичен”, без традиционния напоследък голям информационно-развлекателен екран. Вместо това всичко се управлява чрез традиционни превключватели и бутони.

Всичко по SC-01 ще се произвежда в Китай. Small Sports Car скоро започва да прима поръчки.

китайци SSC-01 SSC North America Small Sports Car