Китайският Aion Hyper SSR ускорява до 100 км/ч за 1,9 секунди

Електрическият хиперавтомобил е с мощност 1242 к.с.

Пламен Георгиев,
GAC Aion Hyper SSR

GAC Aion

GAC Aion Hyper SSR

Е лектрическата марка Aion бе създадена от китайския концерн GAC преди четири години, но до момента всичките модели излизаха с логото на компанията-майка. Това се промени вчера, когато Aion представи новото си лого. Първият модел, върху който застава, е електрическият хиперавтомобил Aion Hyper SSR.

Моделът е еволюция на концепта Enpulse от 2020 г., но вече е абсолютно готов за пътя и клиентите, които ще започват да получават своите наземни ракети в края на 2023 г.

GAC Aion

Купето на Aion Hyper SSR, дълго 4538 мм (колкото на Ferrari 296 GTB), е изработено от карбон. Базовата версия може да се ускорява до 100 км/ч за 2,3 секунди (повече информация няма), докато Aion Hyper SSR Ultimate разчита четири електромотора (информация за батерията липсва) и мощност 913 kW (1242 к.с.). Въртящият момент на колелата достига 12 0000 Нм! Заявеното време за ускорение до 100 км/ч е 1,9 секунди, като по този показател китайците се сравняват с Rimac Nevera и Tesla Model S Plaid.

Шокиращото тук е друго: цената на версията с два електромотора е около 180 000 евро, докато на тази с четири електромотора – 235 000 евро.

GAC Aion

Интериорът на китайския хиперавтомобил също е доста впечатляващ. Зад правоъгълния волан има 8,8-инчово приборно табло, а до него е и централният „телевизор” с диаметър на екрана 14,6 инча. Бутони не се виждат, но седалките изглеждат много атрактивно. От компанията казват, че автомобилът разчита на “lever-type electronic shift mechanism”, но не става ясно какво точно значи това.

GAC GAC Aion GAC Aion Hyper SSR китайски автомобили хиперавтомобили