Китайската HiPhi изненада с 4-врата електрическа хиперкола с 1287 "коня"

Числата, които моделът предлага, са доста впечатляващи

Мартин Дешев,
hiphi a

HiPhi

К итайските компании за електрически автомобили продължават да привличат внимание с все по-атрактивни модели. Сред тях е и HiPhi, които иска да впечатли със своя модел с краткото име – А, съобщава TopGear.

Колата е разработена заедно с друга китайска компания – WESAIL. Тя има проект за хиперкола Apollo, а HiPhi иска да покаже, че и 4-вратите седани могат да предлагат мощност и поведение като хиперколи. Така двата проекта се обединяват в А.

HiPhi

Възможностите на A, поне на хартия, изглеждат доста впечатляващи. Колата ще е с три мотора – един за задната ос и по един за предните колела. Общата мощност ще е около 1287 к.с. и ще развива над 300 км/ч. Електромоторите са с ротори от карбон, като могат да достигат до 22 000 об/мин.

HiPhi

Колата ще спринтира до 100 км/ч от място за малко над 2 сек. Максималният въртящ момент при колелата ще е 13 800 Nm. Както, преди вече доста години, Джереми Кларксън каза за доста по-малък въртящ момент: „Това ще завърти планетата наопаки“. Компанията казва, че A ще има завиване на задните колела, динамично управление на въртящия момент, адаптивно окачване и подобрено поведение в завоите спрямо по-масовия модел Z.

HiPhi

HiPhi A е с четири места, с много лукс и карбон в интериора. Разбира се, има и големи дисплеи, каквито са много модерни в момента сред китайските клиенти.

Очаква се колата да бъде представена официално на 17-ти ноември т.г. Производството ще започне чак през първото тримесечие на 2025 г., като се очаква да е лимитирано. Цената все още не се съобщава.

хиперавтомобил електрически автомобил автомобили коли