Китайска фирма извади авангардна е-кола с роботизирана ръка

HiPhi Z е с пробег от 705 км, излиза с автономна система на управление

Human Horizons HiPhi Z

Human Horizons

Human Horizons HiPhi Z

К итайският производител на електромобили Human Horizons показа гранд турър с четири врати, футуристичен интериор и интелигентна технология.

HiPhi Z е вторият сериен автомобил на компанията - след HiPhi X SUV, който беше пуснат в продажба в Китай миналата година.

Автомобилът се задвижва от 120 кВч батерия, осигуряваща пробег от около 705 км, поне според официалната информация на стартъпа. Седанът достига 100 км/ч за 3,8 секунди, максималната скорост не се посочва.

HiPhi Z използва алуминиево въздушно окачване с двойни носачи отпред и 5-звенно отзад. Задвижващи са задните колела, има и усъвършенствана система за динамично управление.

Human Horizons

Human Horizons твърди, че настройката на кормилното управление на HiPhi Z му дава диаметър на завиване, подобен на този на Mini, въпреки че е с дължина от над 5036 мм, 2018 мм широчина и 1439 мм височина.

Екстериорът му включва интелигентни врати, които могат да реагират на ключове, други превозни средства и хора.

В интериора HiPhi Z използва „ултра-футуристична, подобна на космически кораб цифровизация“ с модерна система с изкуствен интелект (AI), наречена HiPhi Bot. Тя е способна да коригира условията за пътниците.

Human Horizons

Системата е оборудвана и с високоскоростна роботизирана ръка, за която се твърди, че разполага с точност на управление до 0,001 mm и може да „извършва разнообразие от деликатни движения почти безшумно“.

В по-високите нива на оборудване личи специално осветление, аудио система с 23 говорителя от Meridian, спортни седалки и усъвършенствана система за подпомагане на водача.

Тя е автоматизирана и предлага автономни функции. Разполага с 34 сензора и лидарна технология за сканиране на пространството.

Human Horizons постави цената на HiPhi Z от $89 000 до $129 000, но засега не казва дали планира да го продава в Европа. Продажбите стартират през август.

Human Horizons

автономно управление роботизирана ръка роботи Китай Human Horizons