И Fiat ще прави евтин електромобил за под 25 000 евро

Ще се казва Panda и трябва да се конкурира с евтините модели на Renault, VW, BYD и компания

Пламен Георгиев,
Fiat Panda

, Fiat

Fiat Panda

Б осовете на Stellantis и Renault са сред най-гръмогласните, когато става дума за китайската заплаха. Тавареш и Де Мео се страхуват особено много. Очакваната китайска инвазия в Европа с евтини електромобили ще ги засегне най-много, тъй като всички се целят към средностатистическия клиент, чийто спестявания се изяждат от инфлацията, а китайците се славят с това, че могат да предложат качествени продукти на доста по-ниски цени от европейските компании.

Сега става ясно, че Stellantis планира да представи втори евтин електромибил в гамата си, за да се конкурира с въпросните китайски марки и Renault.

Новият електрически модел, вдъхновен от емблематичната Panda на Fiat, ще бъде представен през юли 2024 г., заяви изпълнителниет директор на Fiat Оливие Франсоа.

Има истинска нужда от повече достъпни електромобили”, казва Франсоа.

Stellantis, под чиято шапка е Fiat, планира да продава евтин електрически Citroen под 25 000 евро от началото на следващата година.

Автомобилът, e-C3, ще се произвежда в Словакия, за да се поддържат разходите на сравнително ниско ниво и да може да се конкурира с Dacia Spring, която се произвежда в Китай, както и със задаващото се Renault 5, което ще се прави във Франция. През 2025 г. трябва да видим и VW ID.2.

Що касае възраждането на Panda като електромобил, „много вероятно е да има синергии” с платформата, използвана за новия Citroen e-C3, казва Франсоа.

Източник на статията: autonews.com

Fiat FIAT Panda hybrid Stellantis евтини електромобили