Hyundai прави завод за EV в Южна Корея, той ще влезе в историята

Изявлението дойде покрай информации за стачка на работници на компанията

Hyundai Ioniq 6

Hyundai

Hyundai Ioniq 6

Hyundai обяви официално, че започва изграждането на завод само за електромобили в Южна Корея. Той трябва да заработи през 2025 г.

И ще е първият нов автомобилен завод в страната от близо три десетилетия. В периода не са градени нови съоръжения в сектора, само са преустройвани стари. За последно Hyundai е прерязал лента през 1996 г.

Концернът не дава на този етап детайли за капацитет за продукция и мощност, но пояснява, че има нужда от нови съоръжения за EV предвид нарастващото им търсене и фактът, че на европейския пазар новите возила с ДВГ ще бъдат забранени от 2035 г.

По-рано тази година Hyundai обяви, че инвестира 48 милиарда долара в страната си до 2025 г. По-късно стана ясно, че ще вложи 10 млрд. в САЩ, където догодина ще бъде направена първа копка на завод за EV. Президентът Джо Байдън се срещна с босовете на компанията в Сеул.

Това обаче доведе до вълна от недоволство в Южна Корея, а работници заплашиха, че ще стачкуват. Те искат по-високи заплати и винят шефовете си, че дават приоритет на инвестиции извън страната. Стачката ще е първа от четири години насам.

Наскоро Hyundai представи новия Ionic 6, който ще бъде показан в Париж през есента. За догодина е планиран Ionic 7, който ще излезе на пазара през 2024 г.

Hyundai

Южна Корея завод електромобили Hyundai