Honda и Sony показаха нов прототип и обявиха нова марка за електромобили

Прототипът показва какво да очакваме от първия сериен модел на двете японски компании, поръчките започват в началото на 2025 г.

Пламен Георгиев,
Sony Honda Mobility Afeela

Afeela

О свен че вече знаем как ще се казва съвместният проект на двете японски компании – Afeela, на изложението CES в Лас Вегас те показаха нов прототип, който загатва как ще изглежда бъдещият сериен модел. Предварителни заявки за него ще започнат да се приемат от първата половина на 2025 г., а продажбите ще започнат към края на същата година. В Северна Америка моделът ще се появи през пролетта на 2026 г.

Като оставим странното име настрана, представеният прототип се отличава с изчистен и аеродинамичен дизайн. По-важното е, че изглежда доста по-готов за конвейра от Vision-S, който бе показан на CES преди три години. За съжаление Sony Honda Mobility бе доста пестелив откъм технически параметри.

Afeela

Отличителна черта на автомобила е т. нар. “media bar” между тънките фарове. Той играе роля на интерактивен дисплей, който може да изписва всичко: от името Afeela до анимации за климатичните условия. От Sony Honda Mobility подсказват, че тази характеристика ще видим и в серийния модел.

Единствените параметри, които бяха разкрити, са тези за размерите на автомобила. Прототипът Afeela е дълъг 4895 мм, широк е 1900 мм и е висок 1460 мм. Междуосието му е цели 3000 мм. Това значи, че моделът е малко по-компактен от Mercedes-Benz EQE, който е дълъг 4994 мм и е с междуосие от 3119 мм. Прототипът стъпва върху 21-цолови колела с аеродинамични джанти.

Afeela

Предвид опита на Sony не е изненада, че през цялата широчина на арматурното табло се простира дисплей. Той е разделен на отделни секции, дисплеите на страничните камери са разположени в двата му края.За пътника отпред също има дисплей. Вижда се и странен щурвал (вместо традиционен волан). Дизайнерите са оборудвали прототипа с плаваща централна конзола, на която се вижда въртящ се регулатор.

Afeela

Другите акценти в интериора са огромният панорамен покрив и двата дисплея за пътуващите отзад.

От Sony Honda Mobility казват, че „ще преследват възможността за нови забавления, използвайки дигитални технологии като Metaverse.” Те намекнаха, че ще вградят и Epic Games, което не е толкова изненадващо предвид факта, че BMW, Hyundai, Kia, Genesis и Polestar вече обявиха, че ще вкарат игрите в своите автомобили.

Afeela

Плановете на Sony Honda Mobility са да оборудван серийния си модел с навигация с добавена реалност. Такава вече се предлага от някои луксозни модели и вероятно ще се появи в още други далеч преди 2026 г.

Прототипът Afeela е оборудван с редица камери и сензори. Общият им брой е… 45, които трябва да гарантират Ниво 3 на полуавтономно шофиране.

Лас Вегас CES 2023 CES 2023 Sony Honda Mobility Afeela Honda Sony