Fresco XL - тайнственият норвежец с енергия за 1000 км (ВИДЕО)

Цената е 115 000 долара, приемат се поръчки

Валентин Маринов,
Fresco XL

Fresco

В очакване на митичната Tesla Cybertruck някои хора не си губят времето, а си пробват късмета и в без това “оупън ерата” на електромобилите.

Виждаме какви ли не опити от какви ли не фирми по целия свят, но това в никакъв случай не е лошо, напротив, внася разнообразие.

Пореден опит прави норвежката компания Fresco с амбициозната концепция Fresco XL. Тя е на електромобил и създателите й твърдят, че ще може да изминава 1000 км с едно зареждане. Благодарение на два електромотора. Също така ще може да приюти до осем души.

Засега имаме само три модели, но това не пречи на скандинавците да заковат базова цена от 115 хиляди долара и да започнат да примват депозити по $1500. На първо време се канят да произведат 3000 броя.

А батериите за колата лесно ще могат да се използват и за дома или енергията да се върне в мрежата. Това е нещо, върху което създателите акцентират.

Самият дизайн на автомобила е замислен така, че да пести енергия. И за да може наистина да изминава до 1000 км, казва босът на компанията Адриан Кристофър Локлид.

Електромоторите са разположени на предния и задния мост. Предаването е двойно. Локлид и Еспен Квалвик, президентът на Fresco, уверяват, че по този начин странното им возило ще притажава и възможности за офроуд.

Те отказват повече технически подробности, но обещават начинанието им скоро да е реален модел, който в близките месеци да започне тестове.

Fresco

Fresco Fresco XL норвегия електромобилите