Два нови електромобила развяват китайското „Червено знаме”

До края на годината Hongqi ще представи два нови модела, единият от които обещава зареждане на ток за 300 км пробег за 5 минути

Пламен Георгиев,
Hongqi E202

, FAW/Hongqi

Hongqi E202

В началото на годината китайският концерн FAW лансира стратегията си за марката Hongqi. Тя предвижда постигане на 1 млн. годишни продажби към 2025 г., като повече от половината от тях ще са т. нар. New Energy Vehicle. В края на десетилетието производителят планира да продава по 1,5 млн. коли годишно, като най-голям дял от тях ще се падат на NEV.

Движеща сила за това ще стане супер архитектурата FME, състояща се от две платформи – HME и HIS. Първата обединява всички аспекти на задвижването, докато втората е концентрирана върху електронната и електрическа системи, автономно управление и оформление на интериора.

Архитектурата FME ще е готова до средата на годината, като тогава тя ще е с над 10 000 патента и софтуерни компоненти със запазени права.

 Hongqi E202

FAW/Hongqi

Hongqi E202

А първите продукти от нея ще са серийните варианти на три концепта. Първият носи индекса Е202. Това е кросоувър от средния клас. Външното му оформление е дело на бившия главен дизайнер на Rolls-Royce Джайлс Тейлър.

Моделът ще разчита на 800-волтова бордова архитектура, интелектуална система за задвижване на четирите колела и пневматично окачване. От компанията казват, че за 5 минути ще се зарежда достатъчно електричество в батерията за изминаване на 300 км. Но за това ще трябва зарядна станция е с колосална мощност. Нищо повече по техническите параметри на автомобила не се казва. Моделът се чака до края на годината.

 Hongqi E001

FAW/Hongqi

Hongqi E001

През втората половина на годината се очаква да бъде представена серийната версия на електрическия Е001. Батерията му може да се зарежда, сменя и ъпгрейдва, като се обещава пробег от 600 до 1000 км. От компанията обещават среден разход от 12,9 kWh/100 км. Ускорението до 100 км/ч ще отнема около 3 секунди.

 Hongqi E702

FAW/Hongqi

Hongqi E702

Луксозният електрически флагман на Hongqi в момента е обозначен като Е702. Той трябва да се появи на пазара през първата половина на 2024 г. За момента се казва само, че автомобилът ще е оборудван със система на автономно управление при всякакви климатични условия, интелигентно шаси и върховна аудио система Dolby Atmos.

Hongqi китайски автомобили Hongqi E202