DS E-Tense Performance Concept е с 816 електрически коне и техника от Formula E

Когато дизайнери и инженери получат зелена светлина да дадат воля на въображението си, резултатът е красноречив.

Пламен Георгиев,
DS E Tense Performance Concept

Stellantis / DS

DS E-Tense Performance Concept

Л уксозната френска марка на Stellantis представи концепта E-Tense Performance, изцяло електрически супер автомобил, задвижването на който идва от Формула Е. Концептът е еволюция на предишния DS E-Tense от 2016 г., но с много по-висока мощност и силно ревизиран дизайн, който трябва да вдъхнови бъдещите модели на DS.

Двата електрически мотора генерират комбинирана мощност от 600 kW (816 к.с.), като предният е с мощност 250 kW, а задният – с 350 kW. Далеч по-впечатляваща е стойността на въртящия момент, възлизаща на колосалните 8000 Нм на колелата (!), а не на изхода от моторите. Това означава, че E-Tense Performance е два пъти по-мощен, но с 16 пъти по-висок въртящ момент от болида E-Tense на DS във Формула Е.

Stellantis / DS

Батерията също черпи технологии от пистата, като тя е поместена в карбон-алуминиев корпус, монтиран по средата-назад с оглед оптимизиране на центъра на тежестта. От компанията твърдят, че батерията е с „иновативна химия и система за охлаждане на клетките”. Още по-любопитно е, че системата има капацитет за регенериране на енергия от 600 kW, което на практика премахва нуждата от традиционната спирачна система с дискове и спирачки, макар такава да е монтирана от съображения за сигурност.

Към момента от компанията не са разпространили официални динамични параметри, но намекнаха, че моделът може да ускори до 100 км/ч за 2 секунди! Истинският потенциал на автомобила ще бъде тестван от шампионите във Формула Е Жан-Ерик Верн и Антонио Феликс да Коща.

Stellantis / DS

Дизайнът на DS E-Tense Performance запазва силуета на предшественика си, но с променено лице. Най-вероятно DS E-Tense Performance ще остане еднократно платно за въображението на дизайнери и инженери, като компанията го описва като „прототип, служещ за тестване на различни иновации, които да се вградят в бъдещия дизайн на марката”. Това значи, че някои дизайнерски решения ще бъдат използвани в бъдеще, а идеята за спортен френски модел на DS изглежда доста привлекателно.

В момента DS предлага електрифицирани версии (EV / PHEV) на цялата си гама, в това число E-Tense варианти на DS 3 Crossback, DS 4, DS 7 Crossback и DS 9. Всички нови модели на DS, които ще бъдат представени след 2024 г., ще бъдат изцяло електрически.

DS E-Tense Performance Concept електромобили DS