BMW обмисля електрическа „М“-ка само със задно предаване

Два електромотора и много мощ звучат като атрактивна рецепта

Мартин Дешев,
BMW M3 Touring

BMW

BMW не крие големия си интерес към електрическите спортни модели. Бъдещето на М-моделите е електрифицирано и компанията вече работи по множество идеи и технологии, които да развихрят потенциала на този тип задвижване.

Една от идеите е обратно на очакваното. Традиционната в момента „рецепта“ за М-ка е задвижване на 4-те колела. М дивизията обаче обмисля и изцяло електрически М-модел с два електромотора, които обаче задвижват само задните колела, съобщава Motor1.

Това ще направи колата по-лека и „дива“ за шофиране. Един от стремежите на BMW M е да смали и олекоти електромоторите максимално, казва шефът на дивизията Франк ван Мийл в интервю за Ars technica.

Едно от основните предизвикателства за инженерите е охлаждането на електромоторите, за да могат те достатъчно дълго и ефективно да генерират мощност. Същото важи и за батериите, които могат да се нагреят много, когато са под максимално натоварване дълго време.

Ван Мийл не коментира в кой точно М модел може да видим конфигурацията от електрификация и „задно“. Възможно е това да бъде версия на бъдещото електрическо М3, което вече се разработва. То със сигурност ще има и xDrive версия, като това означава, че тази със задно предаване може да бъде допълнителна, по-спортна и агресивна модификация.

автомобили коли електрически автомобил BMW