Audi вдигна пробега и ефективността на Q4 e-tron

Моделът получи и ново оборудване, стандартен вече е виртуалният кокпит и електрическата врата на багажника

Пламен Георгиев,
Audi Q4 e tron

, Audi

Audi Q4 e-tron

П редставен преди само две години, кросоувърът Q4 e-tron се оказа един от най-популярните електромобили на Audi. За първата половина на годината доставките му са се увеличили с 51,2%, а сега потенциалът за ръст в тази посока става още по-голям, защото за моделната 2024 година той ще предложи доста повече на клиентите си.

Основната промяна е свързана с модернизация на силовия тракт. Моделът е оборудван с нов синхронен електромотор и материя с капацитет 82 kWh (нетен 77). Благодарение на това електромобилът е станал по-бърз и предлага по-голям пробег.

Инженерите са усъвършенствали системата за температурен контрол. Батерията вече може да се зарежда с мощност до 175 kW при версията със задвижване на четирите колела и до 135 kW – за версията с един електромотор. В идеални условия зареждането на батерията от 10 до 80% отнема 28 минути, а пробегът достига до 562 км по цикъла WLTP (това важи за Q4 Sportback 45 e-tron, предходният Q4 40 e-tron предлагаше до 520 км).

 Audi Q4 Sportback e-tron

Audi

Audi Q4 Sportback e-tron

Друга новост е съкращаване на версиите: изчезват базовите Q4 35 e-tron и Q4 40 e-tron, както и Q4 50 e-tron quattro, чието място заема модификацията с индекс „55”. Вариантът Q4 45 e-tron сега се предлага като със задно, така и с задвижване на четирите колела. Мощността е еднаква – 286 к.с., а ускорението до 100 км/ч трае съответно 6,7 и 6,6 секунди.

Топ версията Q4 55 e-tron quattro разполага с 340 к.с. и ускорява до 100 за 5,4 секунди, максималната скорост на всички версии е 180 км/ч.

Промените по Q4 e-tron не свършват с това. Инженерите са променили настройките на окачването и кормилното управление. В стандартното оборудване с добавени цифрово приборно табло Audi virtual cockpit, навигация, подгрев на седалките електрически контрол на вратата на багажника. В списъка с опции фигурират Асистент за смяна на лентата на движение на магистрала, който работи съвместно с Адаптивния круиз контрол при скорост до 90 км/ч. И накрая, всеки кросоувър ще бъде оборудван с Acoustic Vehicle Alerting System. Той генерира характерен саундтрак, за да сигнализира пешеходците за присъствието си.

Audi Audi Q4 Audi Q4 e-tron