Aptera Gamma e готова за производство, цената тръгва от $25 900

Досега са направени над 32 хиляди резервации за електрическата соларна триколка

Валентин Маринов,
Aptera Gamma

Aptera

Aptera Gamma

Т ова е Aptera Gamma, творение на американска стартираща компания от щата Калифорния.

Новината е, че тя е почти напълно в завършен вид. Цената стартира от 25 900 долара, а производството започва догодина. До момента - без много шум, са получени 32 хиляди резервации.

Все пак Gamma (това е името й на този етап - “почти завършена”, а тръгна от Alpha), нашумя, побеждавайки Tesla Model 3 в “драг рейсинг”, и завършвайки много близо до Audi R8 в друг.

Печели с друго обаче - пробег ог 1600 км. Засега неофициален. Това е постигнато с ниско тегло и оптимизиране на аеродинамиката. Триколка е, предлага две места и тегло от 800 кг.

Разчита на батерия с капацитет 100 кВч. От нея ще дойде този пробег, могат да бъдат и по-малки, тръгвайки от 25 кВч. Задвижването се осигурява от 3 електромотора с мощност 68 к.с. всеки (отново - за най-скъпата версия).

Моделът е снабден и със соларни панели на покрива, които добавят 64 км пробег в слънчев ден. Допълнителни 40 км може да бъдат добавени, ако клиентът избере допълнителни соларни панели върху предния и задния капаци. Тогава, разбираемо, ще скочи и цената.

Aptera държи да представя автомобила си като соларен.

Aptera

Aptera Aptera 3 Aptera Gamma