Защо кола се наниза на мантинела като на шиш (видео)

За щастие при инцидента в София се размина без жертви, но докога ще вървим след събитията, а няма да ги предотвратяваме

М антинелата е едно от защитните пътни устройства, предназначени да спасяват човешки животи. И тя спасява, но не винаги. За съжаление го видяхме през 2018 г. Помните ли Своге? Тогава смъртта си намериха 17 човека, защото мантинелата не си бе свършила работата.

Сега, за щастие не говорим за смърт, но пътуващият в тази кола може да се смята за богопомазан, след като мантинела разряза колата му наполовина. Буквално чудо е, че инцидентът на столичния булевард „Ботивградско шосе“ се размина без последствия за шофьора.

Но, естествено, както винаги в България вървим след събитията и замазваме до следващия инцидент. Румен Бахов и НОВА телевизия разказват за зловещия инцидент, при като колата се нанизва в началото на съоръжението, мантинелата влиза през предния прозорец и излиза през задния.

По думите на експерта по пътна безопасност инж. Георги Златев завършващият елемент, т.е. краят на мантинелата, е от края на 1997 година. Според него "скоростта няма значение" и всяка причина за катастрофа може да доведе до фатален край, ако съоръжаенията не са безопасни и изправни, казва експертът пред NOVA

Проблемът е, че тази факти се знаят от години, но трябва да се случи тежък инцидент, за да се обърне внимание. А напомняме, че наскоро, по време на ремонта с регулиране на трафика то „Фритьоф Нансен“ станахме свидетели на поредното гениално решение: пътен знак монтиран в земята с... дюбели.

Иначе завършващият елемент на мантинелата се нарича "рибена опашка", която отдавна би трябвало да е в историята. Този елемент трябва да се замени с "едностранен терминал, чиято е цел е да се смачка при инцидент. Идеята е част от кинетичната енергия да бъде поета от съоръжението при удара", допълва експертът.

мантинела катастрофа безопасност София