Volvo Drive Me е най-амбициозният експеримент за автономно управление

Н овият автономно управляем Volvo XC90 е произведен в специалния технологичен център в Торсланда и е първият от серия изцяло автономни автомобили, които ще бъдат достъпни за клиентите в Гьотеборг и ще могат да се движат по пътната мрежа в страната.

Volvo и в момента предлага Система за полуавтономно управление, наречена Pilot assist, при моделите си S90, V90 и XC90. Тази система контролира кормилното управление, така че автомобилът да се движи самостоятелно в зададената пътна лента, при скорост до 130 км/ч, напълно независимо от другите участници в движението.

Drive Me автомобилите ще се движат без да има нужда водачът да докосва волана или педалите. Първоначално това ще се случва в специално обособени зони около Гьотеборг, с помощта на създадения от Volvo софтуер за автономно управление.

Проектът Drive Me е изцяло ориентиран към клиентите и точно това го отличава от останалите експерименти за автономно шофиране. Volvo не разчитат само на инженерния си екип, но и на обратната връзка от клиенти, използващи тези автомобили в своето ежедневие.

Проектът Drive Me в Гьотеборг е първият от редица тестове в реална среда на автономно управляеми автомобили Volvo. Проект, подобен на този в Гьотеборг, ще стартира и в Лондон през следващата година. Volvo приема предложения и от заинтересовани градове в Китай, които да влязат в програмата през следващите години.

Volvo също така участва и в стратегически партньорства в сферата на технологиите за автономно управление.

Миналия месец стартира съвместна работата с водещата компания Uber по проекти за бъдещето на автономните автомобили. Volvo разкри, че планира да работи и заедно с водещия автомобилен производител Autoliv по разработката на ново поколение автомобилен софтуер.

Четете още:

Собствениците на Mercedes искат, тези на BMW - не

"Шатл" е руският отговор на Илон Мъск

Източник на статията: Vesti.bg

автономия автономно шофиране Volvo Drive Me Volvo Волво