Volkswagen затваря един от руските си заводи

Работниците вече са освободени и обезщетени. Там се правеха модели на VW и Skoda

Volkswagen Group Rus русия завод

Volkswagen

Volkswagen Group затваря един от двата си завода в Русия, където сглобяваше модели на VW и Skoda по договор с руската GAZ Group, съобщи профсъюз, цитирайки съобщение на компанията до персонала на завода по информация на Autonews.

VW обяви през март, че производството му в Калуга и Нижни Новгород ще бъде спряно “до второ нареждане” заради западните санкции, а износът на автомобили за Русия бе преустановен с незабавен ефект.

Позовавайки се на съобщението на VW до служителите, направено във вторник, профсъюзът "Работническа асоциация" каза на "Ройтерс", че германската компания ще прекрати работата в съоръжението в Нижни Новгород, собственост на GAZ Group.

Заводът произвежда Volkswagen Taos, а също така Skoda Kodiaq, Karoq и Octavia.

Причината за мярката е ясна - „липса на части, произведени в ЕС, много важни компоненти от Украйна и липса на местно произведени заместители, прекъсване на логистичните вериги и невъзможност да се предвидят сроковете и условията за възобновяване на работата“, заяви председателят на Профсъюза Дмитрий Трудовой пред персонала.

VW отказа да коментира решението, но съобщи, че затваря офиса си в Нижни Новгород от 5 юли, обосновавайки се с „високо ниво на несигурност и невъзможност да се предвиди време за потенциалното подновяване на производството“.

По-голямата част от 200-те души персонал в завода са получили заплати и са напуснали доброволно, а 60 души ще бъдат засегнати от затварянето на офиса, добави VW. Информация за това имаше още в началото на миналия месец, когато стана ясно, че германският концерн ги обезщетява с шест работни заплати и осигуровки, стига да си тръгнат доброволно.

Според Трудовой оборудването ще бъде преместено в завода на VW в Калуга, който компанията притежава изцяло и в който работят близо 4200 души.

ГАЗ не планира да затвори завода в Нижни Новгород, съобщи Интерфакс. Фирмата търси варианти да го запълни с други поръчки.

GAZ, която е под санкциите на САЩ от 2018 г., получава ежегодно изключение от рестрикции, но последното изтече на 25 май и не е подновено.

Automotive news

Нижни Новгород Русия завод завод Skoda Volkswagen Volkswagen Group