Volkswagen критикува ФИФА заради лента в подкрепа на хомосексуалните

Концернът остава спонсор на Германския футболен съюз и националните отбори на страната

,
Volkswagen дъга футбол

Volkswagen

З а жалост една от водещите теми на Световното по футбол не е свързана с футбола, а с човешките права. Казус, заради който Катар търпи критики и бойкоти.

Нашумя случаят с капитанската лента на движението One Love с цветовете на дъгата в подкрепа на LGBTQ+ общността. Седмина капитани на националните отбори на Германия, Англия, Белгия, Нидерландия, Дания, Швейцария и Франция трябваше да я носят. ФИФА обаче заплаши, че ако това стане, ще последват жълти картони. И въпросните тимове се отказаха от намерението.

В резултат на това Германският футболен съюз (DFB) започна да губи спонсори, които останаха недоволни от стъпката назад.

Volkswagen, който е сред най-големите партньори и превозвач на федерацията и националните отбори на страната от години, заяви, че ще продължи да спонсорира DFB, но разкритикува ФИФА.

Нямаме намерение да прекратим нашето спонсорство“, така отвърнаха от VW на въпрос на германския информационен бюлетин NDR. - Има много добри отношения с DFB през последните месеци. Искаме да продължим да работим с DFB в бъдеще за положителни промени във футбола като цяло.“

Въпреки това поведението на ФИФА по казуса с лентата One Love е "неприемливо", каза VW.

Автомобилният производител би приветствал, „ако европейските федерации бяха изпратили такъв видим сигнал за разнообразие на този турнир, се казва в изявление. - Дискусиите и реакциите показват, че нещо фундаментално трябва спешно да се промени в световния футбол.”

Германската верига магазини за хранителни стоки Rewe вече прекрати сътрудничеството си с DFB заради решението на ФИФА. Други спонсори на DFB, включително Telekom, модната марка van Laack, Adidas и Coca-Cola, ще се придържат към партньорството си, но следят ситуацията.

През 2021 г. VW добави цветове на дъгата към своите рекламни банери по време на Евро 2020, за да покаже своята подкрепа за разнообразието и правата на хората с различна сексуална опиентация.

спонсор Катар Световно по футбол 2022 Volkswagen