Великобритания отбеляза дъно в производството на коли

Като обем то е най-ниското от 1956 г. насам

производство завод сурови материали

Volkswagen

П роизводство на автомобили във Великобритания е намаляло през 2022 г., до най-ниското си ниво от 1956 г., тъй като браншът бе тежко засегнат от глобалния недостиг на полупроводници, показват най-новите данни на Общността на производителите и търговците на автомобили (SMMT), цитирани от ДПА и БТА.

Общо 775 014 автомобила са произведени през 2022 г., което е с 9,8 на сто по-малко на годишна база - 859 575 броя.

Спад със 17,9 на сто през декември отбеляза краят на година, изпълнена с нестабилност за британския автомобилен сектор, след като през октомври и ноември производството нарасна.

Като цяло браншът е отбелязал спад с 40,5 на сто спрямо нивата отпреди пандемията.

Автомобилите, направени за британския пазар, са се увеличили с 9,4 на сто на годишна основа през 2022 г., което обаче не е компенсирало 14-процентовия спад в автомобилите за износ, като четири от всеки пет британски коли са били изпратени в чужбина.

Кризата в сектора отразява затварянето на завода на Honda в Суиндън през юли 2021 г., както и решението на Stellantis да спре производството на Vauxhall Astra в Елсмиър през април 2022 г., като част от плановете на групата да пренасочи фабриката към производство на електрически ванове.

Същевременно производството на електрически возила е било на рекордно високи нива, като почти една трета от всички автомобили, направени в страната през миналата година, са били изцяло електрически или хибридни. Само тези от тях, предназначени за износ, са били на обща стойност 10 милиарда паунда, по данни на браншовата асоциация.

спад бизнес производство на автомобили Великобритания