Великобритания иска ограничения на скоростта и забрани за коли в неделя

Това личи от публикуван доклад, в който се отчита, че EV за първи път са изпреварили дизелите в продажбите

,
Англия трафик шосе коли

iStock

Д епутатите от британския парламент публикуваха нов доклад, в който се изброяват препоръки за намаляване на зависимостта от петрола. Той включва ограничения на скоростта и въвеждане на забрани за шофиране през уикендите, за да спадне потреблението на горива.

Одитната комисия по околната среда на парламента призова Министерството на транспорта да се консултира за намаляване на максималната скорост по магистралите в Обединеното кралство с 6 мили в час до 64 м/ч (103 км/ч, сега е 70 м/ч, което е 112 км/ч).

Той също така призовава за „неделя без автомобили“ в големите градове, както и за насърчаване на споделено пътуване, подобно на Франция, където се дават бонуси.

Докладът предупреждава, че емисиите от автомобилния транспорт се „движат в грешна посока“ през последните години, а именно поради увеличените продажби на по-тежките SUV и кросоувъри. Както и за завишеното движение на товарни ванове по пътищата поради рязко нарасналите услуги с доставки след пандемията.

В него са изброени въпроси, повдигнати от Международната агенция по енергетика (МАЕ) миналата година за ограничаване на използването на гориво и по този начин намаляване на търсенето на петрол, особено от Русия след нахлуването й в Украйна.

Сред други предложения личат въвеждането на работа от вкъщи три дни в седмицата, където е възможно. Това прави общественият транспорт по-евтин и насърчава ходенето пеша и колоезденето.

МАЕ също иска „ефективно използване“ на товарни камиони и доставка на стоки, повишена наличност на високоскоростни и нощни влакове вместо самолети и избягване на бизнес пътувания, освен ако не е абсолютно необходимо.

Депутати от специалната комисия заявиха, че планът на правителството за прекратяване на продажбата на бензинови и дизелови нови автомобили от 2030 г. ще окаже голямо влияние върху намаляването на търсенето на петрол. Но предупредиха, че преходът в крайна сметка може да отнеме десетилетия, тъй като шофьорите няма да бъдат принудени да преминават към електромобили след тази крайна дата и ще си карат старите возила.

Докладът бе публрикуван в същия ден, в който официални данни на индустрията показаха, че напълно електрическите коли са изпреварили дизелите в продажбите, а това се случва за първи път.

16,6% от всички регистрирани нови автомобили са на батерии, а пазарният дял на дизеловите е спаднал до едва 9,6%.

неделя без автомобили дизели ограничение на скоростта Великобритания