Toyota Yaris Cross получава повече мощ, комфорт и технологии

Мащабното обновление на колата ще я направи и по-практична и сигурна

Мартин Дешев,
toyota yaris cross

Toyota

Toyota представи обновения Yaris Cross, който получава по много от всичко. Колата е по-мощна, по-практична, с повече комфорт и технологии, като амбицията е да отговори на най-актуалните желания и очаквания на клиентите.

Yaris Cross получава пето поколение хибридна технология, която комбинира 1.5-литров бензинов двигател с хибридна електрическа система и нов, по-голяма електромотор. Заедно и с обновения модул за управление, Yaris Cross получава 14% повече мощност и тя достига 132 к.с.

Toyota

Колата ще стане по-пъргава, като пробегът до 100 км/ч ще е 10.7 сек, а ускорението от 80 км/ч до 120 км/ч – 8.9 сек. CO2 емисиите са намалени до 103-122 g/km.

Системата Hybrid 130 придава по-добро управление на колата, по-добро разпределение на въртящия момент и повече пъргавина. Тя ще се предлага в моделите с по-високо ниво на оборудване – Premiere Edition и GR SPOT. Ще има и версия Hybrid 115, която е със 116 к.с.

Много промени има и в интериора. Добавени са резонатор, по-добра шумоизолация с три слоя и още компоненти за намаляване на шума и вибрациите. Предното и страничните стъкла са и по-дебели.

Toyota

Yaris Cross има изцяло нов дигитален интерфейс, включително с дисплей за шофьора, който може да бъде конфигуриран по негово желание. Има и инфотейнмънт система с 9- или 10.5-инчов дисплей. Дисплеят за шофьора може да е 7- или 12.3-инчов, в зависимост от нивото на оборудване.

Системата Toyota Smart Connect е с подобрен, интуитивен интерфейс и по-мощна компютърна конфигурация. Тя има и стандартна клауд-базирана навигация и е винаги свързана, за да получава най-актуалната информация. Има и гласов асистент, Apple CarPlay, Android Auto  и др. Yaris Cross получава и новия умен дигитален ключ, който е съвместим с устройства на Apple и Android и може да отключва колата през телефона.

Toyota

Автомобилът има и множество системи за сигурност. Сред тях са Toyota Safety Sense и T-Mate. Те могат да се обновяват с ъпдейти от дистанция и ще получават нови възможности с времето. Има и нова камера и радарна система, които сканират обстановката на по-голяма дистанция. Системата за засичане на удар вече може да разпознава и потенциален челен сблъсък, както и да разпознава повече обекти на пътя на колата. Има и система, която предотвратява внезапното ускорение на автомобила, ако засече, че има риск то удар с колата отпред.

За екстериора и интериора има нови цветове, а Premiere Edition получава и ексклузивни 18-цолов джанти. Toyota ще започне да приема онлайн резервации за колата още този месец в избрани пазари в Европа.

хибриди Toyota автомобили коли