Сериозни рестрикции за тротинетките в София, ще има и глоби

Предложение тротинетките да не могат да се карат в паркове, градини, площади, тротоари и пешеходни зони, включително пред НДК

тротинетка София

iStock

М акар председателят на Столичен общински съвет Георги Георгиев да казва, че не е обявена война на електрическите тротинетки, на пръв прочит това изглежда точно така.

Пред bTV г-н Георгиев разяснява, че в София се предлагат 2000 тротинетки под наем. Изтъква се опитът на Париж, където след референдум електрическите тротинетки са забранени.

Предложението на Столичния общински съвет е забрана за движение на тротинетки в паркове, градини, площади, тротоари и пешеходни зони. Тук се включва пространството пред НДК. На тези места тротинетките трябва да се бутат.

И тук идва нещо интересно, фирмите, отдаващи тротинетки под наем трябва да ограничат максималната им скорост до 5 км/ч за движение в паркове и градини. А това би значело, че GPS трябва да засича къде се движи тротинетката, за да ограничи скоростта. Забраните важат и за личните тротинетки. Глобата ще е 50 лв. Кой ще ги налага, това е друг въпрос. Може пък да почнем да виждаме триноги и пред НДК.

Забранява се и паркирането на тротинетки до метростанции, детски станции, паркове, градини, входове. Ако някой реши да зареже превозното си средство там, таксуването ще продължи, т.е. пак опираме до GPS.

Всички тези предложения трябва да бъдат гласувани от Столичния общински съвет.

СОС столичен общински съвет София тротинетки тротинетка