Парижани ще гласуват на референдум за забрана на е-скутерите

Кметицата Ан Идалго и найната администрация подкрепят ваденето им от употреба, както и водещи политически сили

тротинетки

iStock

Н а парижани ще бъде даден шанс да гласуват дали градът да забрани използването на електрически скутери заради множеството катастрофи - и фатални, в последните години, предадоха световните агенции.

Референдумът е насрочен за 2 април и той ще включва “един много прост въпрос” - да се продължи със скутерите или да бъдат спрени от употреба, както се изрази Ан Идалго, кметицата на френската столица.

Въпросът се повдигаше през цялата минала година, като в крайна сметка зависеше от Идалго и общинския съвет, но тя насочи решението към съгражданите й, защото е “спорен и противоречив” - по думите й.

Забрана би направила Париж изключение сред много европейски градове. Самата Идалго и нейната администрация ясно дадоха да се разбере, че са “за” забрана.

Тримата оператори за електрически скутери под наем в града вече бяха заплашени с неподновяване на лицензите им, ако не направят необходимото да ограничат опасното каране, а има и други казуси. Като например изхвърлянето на скутери в Сена, за което пък общината плаща пари на водолази да ги вадят.

По официални данни през 2021 г. във Франция са починали 24 души в инциденти със скутери, един от които в Париж. Това е увеличение спрямо предходните две години.

Бяха предложени регистрационни табели като едно от решенията за борба с многобройните катастрофи. Те са предизвикани от безрасъдни водачи, каращи с високи скорост и (или) неспазващи правилата.

Те са на пътя и са опасни. Искаме нашите улици и тротоари да станат по-спокойни”, коментира Давид Белиар, заместник Идалго, отговарящ за градския транспорт, добавяйки, че подкрепя забрана.

Официални лица от десните и зелените партии също заявиха, че са на тази позиция.

забрана на тротинетки Франция Париж тротинетки