Франция забрани е-тротинетките за деца под 14 г.

В неделя Париж ще гласува за пълното им зачеркване като превозно средство

тротинетки

iStock

Ф ранция забрани използването на електрически тротинетки от лица под 14 години и затегна санкциите при нарушения.

Това се прави с надеждата да се регулира по-добре употребата на тези транспортни средства, които разделят общественото мнение и подхранват ожесточени дебати в Париж, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Подобно на случващото се в редица други страни, транспoртното средство е завладяло французите - два милиона сред тях притежават електрическа тротинетка, а стотици хиляди наемат (при възможност на самообслужване), според данните на компаниите от сектора.

Междувременно обаче нарасна броят на смъртните случаи и тежките наранявания, свързани с инциденти с тротинетки. Старомодната система за отдаване под наем на самообслужване предизвика напрежение най-вече в Париж, където кметството организира тази неделя референдум, който би могъл да доведе до пълната им забрана.

Планът, представен днес от френското правителство, си е поставил амбициозната задача да "успокои общественото мнение", въвеждайки по-строга рамка.

Тротинетките биха могли да имат шанс, ако използването им е добре организирано и регулирано", заяви на пресконференция транспортният министър Клеман Бон.

Според новите правила, които трябва да бъдат официализирани в бъдещ декрет, минималната възраст за каране на електрическа тротинетка ще бъде вдигната от 12 на 14 години, както при скутерите. Тротинетките трябва задължително да са оборудвани с две стоп светлини и мигачи.

Глобите също нарастват - от 35 на 135 евро за санкциониране на двама души върху едно превозно средство или каране по забранени пътища. Задължителното носене на каска отпада, но опцията продължава да е на масата, според министерството.

Министерството е накарало операторите на тротинетки на самообслужване да подпишат "харта на ангажиментите", която обобщава вече въведените мерки в Париж и Лион като ограничаване на скоростта в пешеходните зони и удостоверяване на възрастта на ползвателите.

Регулациите бяха затегнати в много градове извън Франция. Рим, Лисабон, Стокхолм и Осло затегнаха условията за използване на тротинетки на самообслужване, а Барселона и Монреал направо ги забраниха, припомня АФП.

забрана на тротинетки Франция Париж електрическа тротинетка тротинетки