„Руската Tesla” преминава тестове в Руската Федерация

Руският електромобил E-Neva се очаква да влезе в производство през 2026 г.

E Neva руски автомобили

, CarMarket.bg/YouTube

E-Neva

Р уският електрически кросоувър E-Neva преминава тестова в Република Алтай. Това съобщи губернаторът Олег Хорохордин при посещението си в  завода на „Алмаз-Антей”, предава Motor.ru.

„Руската Tesla”, както наричат автомобила в Русия, е съвместна разработка между Обуховския завод и политехническия университет „Петър Велики” в Санкт Петербург. Електрическият модел е дълъг 4,5 метра. Очаква се да получи задвижване с два електромотора със сумарно мощност 435 к.с. Те ще се захранват от батерия с капацитет 90 kWh, която да осигури пробег до 460 км. Щяла да бъде и велик спринтьор, посочва се време за ускорение от 0 до 100 км/ч за… 2,7 секунди.

Плановете са E-Neva да се произвежда в бившия завод на Toyota в Санкт Петербург. Това ще започне не по-рано от 2026 г. Планира се в същия завод да се прави е микроавтомобилът L-type със сменяема батерия.

Експерти смятат, че цената на бъдещия сериен електромобил ще е в порядъка на 4 млн. рубли, към днешна дата това се равнява на 92 000 лв. Но да не прибързваме, в Русия плановете са пред-предпоследни.

E-Neva руски автомобили