Румъния притеснена да не би „Рено“ да напусне страната

a

Getty Images/Guliver

Ф ренската група „Рено“, която притежава румънския автомобилостроителен завод „Дачия“, може да затвори фабриката в Румъния и да премести дейността си в Мароко, пише информационният сайт „Зиаре“ (Ziare.com), позовавайки се на арабски медии. Причината: все по-голямото напрежение между ръководството на фабриката и синдикатите по въпроса за заплатите.

Румънските служители искат повече пари, но шефовете им твърдят, че

ако увеличат заплатите, заводът ще загуби конкурентоспособността си,

особено като се има предвид, че служителите в Танжер, Мароко, получават два пъти по-малко, пише изданието „Еспрес“. 

Медията подчертава, че тъй като дискусиите между двете страни продължават от известно време и все още не се е стигнало до споразумение, властите в Букурещ гледат с безпокойство към бъдещето на групата „Рено“ в Румъния. 

Има две възможности:

или „Рено“ да прехвърли част от дейностите си в Танжер, или да вземе радикално решение и да се откаже от бизнеса си в Румъния,

при което хиляди работници ще останат на улицата, посочва цитираният източник. 

Съществува и напрежение между компанията и румънските власти, след като правителството, ръководено от Виктор Понта, отхвърли за момента изграждането на магистралния участък между южния град Питещ и централния град Сибиу (град Миовени, в който се намира фабриката на Дачия, се намира близо до Питещ – бел.ред.) 

Компанията „Аутомобиле Дачия“ регистрира през 2013 г. оборот от 18,4 млрд. леи (около 4 млрд. евро) и нетна печалба от 337 млн. леи (около 75 млн. евро). Компанията има 14 хил. служители, отбелязва „Зиаре“.

Източник на статията: Vesti.bg

Дачия