Rolls-Royce Arcadia Droptail: Това ли е най-скъпият нов автомобил досега?

Той е толкова сложен, че само за сглобяването на часовника са нужни 5 месеца

rolls royce arcadia droptail

Rolls-Royce

И мето а Rolls-Royce по традиция се свързва с много луксозни и скъпи автомобили. И също така със солидна група почитатели, които имат достатъчно финанси да персонализират своя „Ролс“ и да го направят по поръчка за своя вкус.

За някои от тях обаче дори и това не е достатъчно. Те искат да имат уникат, какъвто никой друг не е имал или ще има. И така се ражда поредният специален модел на марката – Rolls-Royce Arcadia Droptail.

Както всеки уникален Rolls-Royce и Arcadia Droptail има своя тема. В случая тя е отдаване на почит на естествените материали и на чистотата и елегантността на натуралните форми.

Името е вдъхновено от гръцката митология. В нея Аркадия е „раят на Земята“. Целта е колата да действа успокояващо на собственика ѝ и да му помага да се отпусне в натовареното си ежедневие.

Детайлите по този автомобил са изключително много и трудно могат да се опишат накратко. Но няколко акцента дават много добра представа за колко специално произведение на изкуството става въпрос.

Например класическият часовник на таблото на всеки Rolls. В случая той е най-сложния в историята на компанията, като само за сглобяването му са били нужни цели пет месеца. А разработката е отнела две години.

Дървените елементи в интериора също са не по-малко сложни. За тях експертите на компанията са работили общо 8000 часа, за да ги изработят. По автомобила има 233 дървени елемента, като 76 от тях са само по задната „палуба“. И за да може дървото да бъде монтирано по желания начин, инженерите са използвали технологии от Formula 1, за да изработят карбонова рамка, която да служи за основа на дървото.

По проекта се работи от 2019 г. Компанията казва, че клиентът е настоявал финалният автомобил да е абсолютно точен с първите скици, които са му показали в началото.

За изработката на всичко са използвани множество нови технологии. Включително виртуален 3D свят, в който дигитален двойник на автомобила е бил поставян на различни места, градове, забележителности. Така клиентът е могъл да види как колата ще изглежда в реални условия и да прецени дали иска да се направят корекции.

Самият клиент не само е останал много доволен, но е споделил, че в процеса на работа по проекта е осъзнал, че има много по-модерен поглед над нещата, отколкото е предполагал. Така Arcadia Droptail е променил възгледите му и индивидуалните му поръчки към други компании и архитекти.

Кой е клиентът остава в тайна. Той обаче възнамерява да използва автомобила по целия свят, така че рано или късно ще бъде забелязан. Цената на Arcadia Droptail също не е обявена официално. Според слухове, цитирани от CarScoops обаче, сумата вероятно е около 30 млн. долара.

колекционерски автомобили Rolls-Royce автомобили коли