Производителите започват да сменят паладий с платина

Причината е в цената, но съотношението може да се обърне, предупреждават експерти

платина

iStock

А втомобилните производители все повече започват да сменят паладий с платина за нуждите си, информира в анализ “Ройтерс”, позовавайки се на информация на Световния инвестиционен съвет за платина.

Той предвижда засилено търсене на ценния метал тази година. По-евтин е от паладия, но трансформацията може да вдигне цената му по съвсем логичен механизъм, предупреждават експертите. Което пък може да доведе до поевтиняване на паладия.

Всичко това е ефект от войната в Украйна, санкциите и т.н. Русия притежава 25-30 процента от световните залежи на паладий и 8-10 на сто на платина.

За момента износът на тези метали не е засегнат от санкциите и обемът остава същия, но военният конфликт се отразява и на тях, тъй като някои компании може да решат да бойкотират Русия, добавя “Ройтерс”.

А истината е, че за момента - най-вече заради високите цени на суровините, производителите минават на платина, за да пестят пари - все още не от пряка принуда.

Една унция платина струва 950 долара, което е близо наполовина на паладия. В автомобилния бранш годишно се използват 2,5-3 млн. унции платина и 8,5 млн. паладий. Тези стойности обаче вървят към промяна, като скоро съотношението може да се обърне.

Прогнозата е, че още тази година платината може да достигне 8 млн. унции.

Ройтерс

войната по пътищата Русия завод търсене паладий платина