Pininfarina почита първия F1 шампион със специална Battista

Колата е в чест на Нино Фарина и ще се предлага само в 5 броя

Мартин Дешев,
Pininfarina Battista

Automobili Pininfarina

Pininfarina ще почете първия шампион на Formula 1 със специална версия на своя електрически хиперавтомобил. Моделът се казва Battista Edizione Nino Farina и ще бъде произведен само в 5 броя.

Колата ще предложи специална спецификация – нов червен цвят, 10-спицови джанти с матов златен цвят и ръчно боядисани номера 01, които символизират първата титла на Джузепе „Нино“ Фарина през 1950 г. Други дребни щрихи по екстериора също отбелязват юбилейния модел.

От гледка точка на механика, автомобилът е същият като оригинала. Той ще предлага изцяло електрическо задвижване и мощност от 1900 к.с. и въртящ момент от 2340Nm. Спринтът от място до 100км/ч става за 1.86 секунди, а максималната скорост е 350 км/ч. Колата може да измине около 476 км. с едно зареждане.

Automobili Pininfarina

Интериорът няма много промени освен седалки в два различни цвята. На 5 места в купето са разположени алуминиеви плаки, които отбелязват различни постижения и факти от живота на Фарина.

„Това нашата почит към семейството – за човекът, който винаги ще бъде помнен като първият шампион на Formula 1 и за нашия основател, човекът, който е отговорен за запалването на неговата страст към състезанията“, казва Дейв Амантеа, главен дизайнер на Pininfarina.

Компанията не казва цената на автомобила. Той ще бъде представен официално тази седмица по време на „Фестивала на скоростта“ в Гудууд, Великобритания. Очакванията са, че или бройките ще се продадат на място още там, или вече са резервирани, както става с повечето силно лимитирани модели.

Pininfarina коли автомобили хиперавтомобил електрически автомобил